Пазар, цени и печалби за Лукойл в една графика: 
Графиката показва очевАдното: след началото на войната Лукойл

Свързани новини

14.12.2022 11:23

Ето как Лукойл прави свръхпечалба на наш гръб: Топикономист

Видян 1731 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Както отдавна пишем, Лукойл хем твърди, че цените на горивата у нас са високи, защото използва от скъпия нефт Брент, хем от друга страна твърди, че не може да използва друг петрол, освен евтиния руски Уралс, който всъщност и преработва. От разликата между двата сорта се формира огромна свръхпечалба. Как действа схемата какви точно проценти генерира в полза на фирмата под прекия контрол на Путин след отстраняването на собственика й Алекперов разкрива топикономистът Лъчезар Богданов:

„Пазар, цени и печалби за Лукойл в една графика:
Графиката показва очевАдното: след началото на войната Лукойл започва да реализира значителни печалби от продажбите си на българския пазар (и не само). Най-ясното доказателство е динамиката на цените на руския суров петрол Уралс и цените на горивата у нас.


От началото на 2021 г. до първата седмица на декември 2022 г. руският суров петрол поскъпва от 45 евро до 51 евро на барел - или около 12%. В същото време, безоловният бензин (цена преди акциз и ДДС) поскъпва с 94% (почти двойно!), а на дизелът – със 137% (значително над два пъти!).


Още по-драстично е ако гледаме само изминалата година, особено и защото все търсим причини за високата инфлация в България. В първата седмица на декември 2022 г. цената на руския петрол Е ВЕЧЕ ПО–НИСКА от тази преди 12 месеца – 51 евро при над 64 евро в първата седмица на декември 2021 г. Цените на бензина обаче са с близо 20% по-високи, а на дизела – с над 45%! (б.р. 19' вече писа по темата по-рано тази седмица)


Да припомним, че България издейства в рамките на ЕС дерогация от ембаргото за руски петрол в полза на Лукойл. Руският петрол след началото на войната се продава с отстъпка от пазарната цена – ако сравним с Брент. Тя варира, но при стойностите досега можем да говорим за „свръхпечалби“ от над 100 млн. долара на месец.


Ето нагледно как става това. Проследяваме динамиката на котировките на суровия нефт Уралс, преизчислени в евро и средните цени на дребно на българския пазар на бензина и дизела (преди облагане с акциз и данък) на седмична база. ДО НАЧАЛОТО на войната горе-долу цените на суровия петрол и цените в България се движат успоредно. СЛЕД НАЧАЛОТО на войната кривите се раздалечават - цената на руския суров петрол се стабилизира и после спада значително, докато цените на горивата, които плащат българските потребители остава значително „отгоре“ – вижте защрихованото в сиво на графиката!


Картинката е мисля ясна – този марж е допълнителна печалба на руската петролна компания. Засега няма предложен ефективен механизъм поне част от „ползата“ от дерогацията да се върне към българските потребители или да постъпи в бюджета”.


 


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 14.12.2022 20:53

    Народе????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион