Посрещнахме днешния 7 ноември 2022 г. с цена на нефта Уралс, от който Лукойл прави горивата у нас, от 71,36 долара срещу 82,41 долара преди година, както показва безпристрастната статистика на oilprice.com.

Свързани новини

07.11.2022 09:24

1,02 лв. по-скъп дизел днес при $11,05 по-евтин нефт от преди 1 г. и защо 15% разлика с бензина?

Видян 1772 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Посрещнахме днешния 7 ноември 2022 г. с цена на нефта Уралс, от който Лукойл прави горивата у нас, от 71,36 долара срещу 82,41 долара преди година, както показва безпристрастната статистика на oilprice.com.


При това, без да се брои даваната от Русия отстъпка на онези като нас, които все още й купуват петрола. И без да смятаме, че Лукойл добива черното злато от собствени находища, т.е. му излиза много по-евтино.


Това е точно 11,05 долара по-малко от неговата цена преди една година.


За това време няма никаква промяна на данъците върху печалбата и добавената стойност, нито на акцизите, които у нас са най-ниските в ЕС, само доларът е 10% по-скъп, но неговата тежест в сметката е нищожна, тъй като руснаците вече смятат всичко не в американска валута, а в рубли, а техният курс е същият като преди година.


Какво обаче става с цените на дизела?


Днес той струва 3,45 лв. за литър в София, а на 7 ноември 2021 г., при значително по-висока цена на руския нефт, се е продавал само за 2,43 лв., както сочи безпристрастната статистика на fuelo.net.


Това е абсолютно необяснима разлика от 1,02 лв. повече тази година, което още веднъж доказва, че поради липсата на контрол от държавата – сега вече от служебното правителство, Лукойл прави невероятни свръхпечалби – над лев от всеки литър. Като имаме предвид, че при 2,43 лв. също не е работел на загуба – декларира 45 млн. печалба за миналата година.


Също така необяснима е все по-голямата ножица между цените на бензина и дизела, който е вторичен продукт от него и би следвало да бъде по-евтин. Само че той е с невероятните 15% по-скъп. България е една от 2-те страни с такава аномалия, независимо че е производител на горивата, които се продават у нас.


Договорките на президента с мениджмънта на руската компания за 3 лв. цена на бензина, направени на среща преди около месец, явно се спазват, но защо в тях не участва дизелът, който следва да бъде далеч под 3 лв.?
Това ощетява шофиращите и возещите си в над 1,5 млн. превозни средства в България, които се движат именно на това гориво. И са не по-малко данъкоплатци на тази държава, отколкото колегите им с возила на бензин, газ или електричество.


Илиян Костадинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния