Свързани новини

15.11.2017 14:31

ЕК: Не е изпълнено нито 1 от 17 условия към България

Видян 3675 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Евронаблюдението над борбата с организираната престъпност и съдебната реформа у нас ще продължи и през следващата година, стана ясно от окончателния текст на Мониторинговия доклад на ЕК. Той потвърди, че не е изпълнено нито 1 от 17 условия, поставени на България от Съюза. В тясна връзка с отпадането на мониторинга е приемането ни в Шенген. Така 2 обещания на председателя на ЕК, казани два пъти, не се сбъднаха. Първото бе за отпадане на мониторинга, второто – за отпадане на забраната ни за Шенген. Третото за приемането ни в еврозоната очевидно изглежда още по-голям мираж, тъй като без другите 2 е невъзможно. Напомняме, че според класациите на Световния икономически форум страната ни е 120-та от 137 по защита на собствеността, 125-а по защита на интелектуалната собственост, 119-та по борба с организираната престъпност и 108-а по независимост на правосъдието. При тези показатели еврозоната е забранена.


Припомняме, че 19 минути писа миналата седмица за предупреждението на вицепремиера по правосъдната реформа и външен  министър Екатерина Захариева, че не сме изпълнили напълно нито 1 от 17 условия, поставени ни категорично от ЕС. Тя определи доклада като обективен. Колегата й правосъден министър Цецка Цачева, очевидно шегувайки се, пък нарече доклада „най-позитивния досега”. Припомняме думите на ресорния комисар по темата Юрова, която миналата седмица в София даде ясен знак какво да очакваме, като избра за целта главния прокурор. Еврошефката на правосъдието заяви, че той й разказва прекрасни неща, но тя не ги вижда в реалността.


Ключовият текст от документа, е: „Макар Комисията да не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията е напълно изпълнено, остава възможността с продължаваща политическа воля за реформа България да изпълни предписанията и така да покрие очакванията на Механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще. Комисията ще оцени прогреса отново в края на 2018 г.”


През последните седмици близки до властта „анализатори” обясняваха в медиите, че мониторингът, който по същество е като изолатор за двойкаджии, ще отпадне като подарък за европредседателството ни от 1 януари.


Очевидно липсата на адекватен външнополитически съветник на премиера, който разчита на служителки, от които едната работеше като преводачка на американски посланик, а другата – като неизвестно какво в датския културен център в Бон, не дава добри резултати за България.


Изборът, проведен от парламента за обновяване на Висшия съдебен съвет е критикуван от евроинституциите като предрешен. А той се приема за основен показател за независимостта на системата.


 По показателя Законодателство са отбелязани последните бързи промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които прехвърлиха делата за корупция срещу хората на високи държавни постове в Специализирания наказателен съд.


По показателя Корупция по високите етажи на властта е отбелязано, че в януарския доклад е било подчертано, че това е областта, в която България има най-малък прогрес в последните 10 години. В доклада пише още, че ключов аспект ще бъде изборът на шеф на новия антикорупционен орган, който трябва да бъде продевен в открита и прозрачна процедура.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.