Свързани новини

15.09.2017 15:30

Холандия: България в Шенген? Юнкер да ходи на лекар

Видян 3154 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Юнкер е романтик", коментира холандският премиер Марк Рюте по повод речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент. В нея Юнкер се обяви за присъединяването на България и Румъния към Шенген и еврозоната.


"Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар", отбеляза още Рюте, цитиран от румънския вестник Румъния либера. По думите му има твърде много опасения за корупция и контрола на границите в двете държави.


Германия  също не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще. Германският вътрешен министър Томас де Мезиер, че има "дълъг път на изминаване".


 Австрия, Франция, Германия, Дания и Норвегия призоваха също Брюксел да удължи срока, в който държавите могат да наложат граничен контрол в Шенгенското пространство от две на четири години.


„Призоваваме Европейската комисия да внесе изменение на разпоредбите..., за да позволи на държавите членки да възобновят контрола по вътрешните граници за по-дълги периоди от предвидените понастоящем", се посочва в неофициален документ, представен пред редакцията на Политико, предаде Фокус.


В пика на бежанската криза през септември 2015 г. пет държави - Германия, Австрия, Дания, Швеция и Норвегия, отново въведоха вътрешен граничен контрол за спиране на потока от мигранти и търсещи убежище. През май страните получиха разрешение да удължат контрола до средата на ноември.


Франция, която отново въведе граничен контрол през ноември 2015 г. в отговор на засилената терористична заплаха, може да извършва стационарни проверки по границите си до края на месец октомври.


Тъй като миграционната криза може да бъде контролирана, заплахата от тероризъм е достатъчна причина за поддържане на граничния контрол в някои случаи, твърдят държавите, поискали удължаване на мярката.


„Това ограничение на времето не отговаря на нуждите в контекста на дългосрочна терористична заплаха", се казва в документа, в който се подчертава, че въвеждането на вътрешен граничен контрол е от съществено значение за укрепване на „способността на региона да се справя с кризисни ситуации".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева