Свързани новини

06.04.2020 15:30

БСП: България няма нужда да тегли заеми от Международния валутен фонд

Видян 2036 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България няма нужда да тегли заеми от Международния валутен фонд - една страна отиде ли при него, не се намира в добро състояние. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Румен Гечев по време на дебата по второто четене на актуализацията на бюджета, предаде Фокус.

"Наистина прави странно впечатление, че от колегите управляващи никой не излиза да защитава техните предложения. Моята задача ще бъде съвсем накратко да кажа защо трябва да се оттегли предложението на г-жа Менда Стоянова и група народни представители. Г-жа Стоянова, председател на Бюджетната комисия предлага в чл. 68, ал. 2 накрая се поставя запетя и се добавят думите "както и външен държавен дълг чрез заеми от международните финансови институции, включително за финансиране на проекти и програми" и в чл. 68 се създава нова ал. 4 "максималният съвкупен номинален обем на облигациите, които могат да бъдат издадени в изпълнение на средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари по ал. 2, се увеличава от 8 млрд. евро на 10 млрд. евро, като министърът на финансите предприема действията, предвидени в договорите и акта по ал. 2". Първо, нека да кажем изрично, че тук не става дума за увеличение на максималния дълг на българската държава през 2020 г. с таван 10 млрд. лв. Това, което искат да кажат нашите колеги е да разрешат на министъра на финансите, респективно на правителството да тегли нов заем на външните пазари от международни финансови институции. След като изрично подчертаваме, че и те трябва да поемат ангажимента, че не става дума за променяне на тяхното решение за таван от 10 млрд. лв. за 2020 г. Ние искаме да обърнем особено внимание на връзката между това предложение от чл. 68, ал. 2 и предложението следващо чл. 68а, където се казва: "БНБ може да предоставя кредити на държавата за сметка на покупки на специални права на тираж от Международния валутен фонд, предоставени от управителния съвет при следните условия" и изброяват условията", заяви проф. Гечев.

Той отчете, че последният заем, ползван от Международния валутен фонд е 2004 г. По време на Тройната коалиция България излезе от опеката на Международния валутен фонд и оттогава 16 години ние нямаме нужда от такива заеми. Международният валутен фонд помагаше на всички страни от Източна Европа да обслужват външните си задължения в периода от 1990 за България до 2004 г. Евентуално какви биха били предимствата, икономически в това предложение. Първо, почти винаги Международният валутен фонд предлага заеми, които са на по-ниска от пазарната. Поради това, че фондът може да тегли големи заеми и тъй като е нискорискова международна организация, постигат добра лихва.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв