Свързани новини

31.03.2020 09:30

10 млрд. нов дълг към 1 млрд. вече взети за 3 месеца

Видян 4207 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Правителството ще тегли заем до 10 млрд. лв. тази година заради очертаващия се бюджетен дефицит и предстоящи нови разходи по справянето с кризата с коронавируса. Това предвижда проектът за актуализация на държавния бюджет за 2020 г., приет на извънредно заседание на кабинета вчера. Предлага се планираният в момента нулев бюджетен дефицит, да бъде коригиран на минус 3.5 млрд. лв. Припомняме, че досега от януари е поет дълг 1 млрд. И, че още в понеделник по обед 19' писа, че без актуализация на бюджета няма да минем. Но най-важният въпрос е: за какво и как ще се харчат парите. От досега изтеглените немалко милиарди от Борисов 2 и 3 не се видяха особени резултати. А 10 млрд.лв.са нещо като нова АЕЦ.

"Разглеждаме всички опции за теглене на дълг - на вътрешния пазара, на външния и потенциално финансиране от международни финансови институции. Поемането на нов дълг обаче не е на всяка цена", коментира днес финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му в момента държавата разполага с достатъчно буфери да се справим със ситуацията, но тъй като тя е много динамична, правителството иска да се подсигури за бързо пристъпване към емисия на държавни ценни книжа.

"Всички мерки, които предприемаме имат да за цел да гарантират, че държавата разполага с достатъчна ликвидност и буфери, които да й позволят да поддържа всички нейни функции", заяви финансовият министър.

Финансовото министерство разглежда три сценарии на развитие на икономическата криза. "Предприемаме действия спрямо най-негативния, за да се подготвим за най-тежката ситуация. Той предвижда 3% спад на икономиката за 2020 г." посочи Горанов.

Другият сценарий предвижда запазване на растежа с 0.7%, третият - нулев растеж.

Ако пандемията продължи повече от 3 месеца, възстановяването на икономиката ще започне чак в края на 2021 г., прогнозира финансовият министър. Той заяви, че към момента трудно може да се изчислят загубите за икономиката, но всички фактори на брутния вътрешен продукт - вътрешно потребление, внос и износ, са поставени на изпитание.

Не се разглежда сценарий за промяна на данъчната политика. "Когато стопанският живот страда, натоварването с повече данъци, няма да подобри състоянието му", заяви Владислав Горанов.

Финансовото министерство очаква сериозно изоставане на основните данъци и осигурителни вноски спрямо планираните, което е обвързано с намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол и курса на щатския долар и др.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион