А агенцията е открила опасни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании.

Свързани новини

05.01.2023 09:23

Борисов поиска отваряне на Плана за възстановяване и предоговаряне на поет ангажимент

Видян 1881 пъти | Коментари 3
Гласували 5 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашият парламент прие решение за Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента? Този, който нарушава този закон е Асен Василев", това каза на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов се позова на изводите на доклада на временната парламентарна комисия, която проверяваше скандалния меморандум за 1 млрд. долара с компаниите Gemcorp и IP3 Corporation за партньорство в енергетиката, който бе подписан от предишното правителство и с участието на министър-председателя тогава Кирил Петков. Петков е подписал меморандума с Gemcorp бързо и без да се направени предварителни проверки от ДАНС. А агенцията е открила опасни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании.

"Те искат да се скрият зад акад. Денков като министри. Те на 6-тия месец не могат да излязат с физиономиите си и да кажат "ние искаме да поемем отговорността". Кирил Петков само ги е парафирал, Асен Василев е договарял всичко", каза още Борисов.

"Сега вече имаме 100% диверсификация на ядреното гориво. Има подписани договори с „Уестингхаус" и "Фраатом". За съжаление, с изключително лошите преговори, водени от Асен Василев. Много по-важно става сега едновременно с борбата да запазим енергийните ни мощности в Маришкия басейн. Изграждането на тези мощности, като ядрена енергия в "Козлодуй".


"За времето, в което Асен Василев е отговарял за енергетиката, освен че са внедрили „Джемкорп“ навсякъде, по същото време са нанесли щети, които сега няма как да бъдат компенсирани.


Чрез бързо решение на парламента и задължаване на служебното правителство трябва да се отвори Плана за възстановяване. Това е единственото решение, всичко останало ще е непоправимо", заяви Борисов.


ГЕРБ настоява служебното правителство да отвори отново Плана за възстановяване и ангажимента за закриване на Маришкия басейн да бъде предоговорен.


"Само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн. Нито един експерт от Министерството на енергетиката не е присъствал на тези преговори, нито е искано становище от тях".


Това каза бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова.


Борисов поиска изготвяне на таблица колко милиарда лева са излезли от джоба на българина заради горивата по времето на правителството на "Продължаваме промяната". 


Бяха изнесени данни, че са загубени над 20 000 работни места, а в четири района има социално-икономически катаклизъм. 1,9 млрд. лева са били изхарчени за батерии вместо за "далеч по-ефективни алтернативи".


Имало загуба и на минимум 1,0 млрд. лева от забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, заради прокарването на лобистки проект за батериите.


"Това са корупционни схеми с "Джемкорп", и ако не бяха паднали от власт, щяха да са необратими процесите. Така че Кирил Петков само ги е парафирал, реално Асен Василев ги е договарял", коментира Бойко Борисов.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Има нарушения на законодателството 05.01.2023 13:31

    Бла-Бла-Бла-Бла и какво от това ! Вече много месеци четем за нарушенията на Закон и Конституция от ПППП и какво се случи- НИЩО! На някой да са повдигнати обвинения - НЯМА! Е ИМАЛИ ПрокУротура и Съд! Няма! Е къде е тогава "правовата ни държава"? Отговор не искам.......

  • 002 предатели за затвора 05.01.2023 11:25

    Мутрата е за затвора отдавна. Но стана ясно, че още в първия служебен кабинет шарлатанина и главорез на българите Пеканов е работил по затварянето на централите. Той беше умишлено сложен от генерала предател Радев на сянка и сега продължава да реже главите на българите с насилствено и преждевремонно приемане на еврото. Пеканов ще излезе по-опасен и вреден от крадците на ангро Кирчо и Кокорчо

  • 001 Anonimen 05.01.2023 10:08

    Патологичните ЛЪЖЦИ, начело с Крадеца на 21 век/ Ако това беше вярно, ГЕШЕФФ отдавна да ги бе подкарал ?! Но не би ! Започнаха предизборните ЛЪЖИ на Буци ! Те май не са спирали ?!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец