В отговор на въпрос на колегата Теменужка Петкова министърът на енергетиката Росен Христов разкрива кой и как е поел ангажимента за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възстановяване и устойчивост

Свързани новини

04.01.2023 15:32

6,4 млрд.лв. годишно губим заради Ас. Василев и Плана: Енергоминистърът

Видян 1816 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В отговор на въпрос на колегата Теменужка Петкова министърът на енергетиката Росен Христов разкрива кой и как е поел ангажимента за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възстановяване и устойчивост. Виж документ ТУК!

1. Преговорите са водени от Асен Василев;

2. В Министерството на енергетиката не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат;

3. Лисва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване;

4. Няма и анализи на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на последствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

Отговорът на министъра на енергетиката потвърждава съмненията ни, че въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на експертите. Без да има виждане как ще се изпълни ангажимента.

Кирил Петков и Асен Василев са персонално отговорни. Единият е договорил ангажимента, другият го е парафирал. Национално предателство, което ще ни струва:

1. Преки загуби от 6,4 млрд. лева на година. Свиване на износа и на БВП с толкова. 4 % спад на БВП, съизмерим с ефекта на КОВИД кризата.

2. Превръщането на България от нетен износител в нетен вносител на енергия. Недостиг на енергия в пиковите периоди.  Невъзможност да се пипнаха бизнеса при високи цени на енергията.

3. Загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически катаклизъм за четири район.

4. 1,9 млрд. лева изхарчени за батерии вместо за далеч по-ефективни алтернативи. Още толкова след 6-7 години за рециклирането им.

5. Загуба на минимум 1,0 млрд. лева от забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, заради прокарването на лобисткия проект за батериите, съобщи лидерът на ПГ на ГЕРБ Д. Атанасова.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 само шмекери 04.01.2023 19:13

    Шарлатаните Кирчо и Кокорчо на баш шарлатанина Радев, след като в купом нарушиха Конституцията на България толкоз ли са недосегаеми, че и ощетяване с десетки милиарди на държавата и народа не може да ги вкара в затвора? Имаме ли изобщо правосъдна с-ма и за кой работи тя?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи