ПП внесе в деловодството на НС декларацията с приоритетите си.

Свързани новини

04.01.2023 14:32

От ПП връщат мандата в понеделник или вторник, ако декларацията не бъде приета (Видео)

Видян 2624 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако декларацията на "Продължаваме промяната" не бъде подкрепена в петък от парламента, то мандатът ще бъде върнат неизпълнен в понеделник или вторник.


Това коментира в кулоарите на парламента Андрей Гюров от ПП. Той е разочарован от липсата на предложения от системните партии. Засега мандатоносителите не обявяват проектосъстава на правителството.


"Това правителство трябва да има ясен политически гръбнак, който естествено ще бъде от ПП и сме отворени за предложения и от други партии, които биха подкрепили правителството, да предложат хора, които биха били експерти в своята област".


 Председателят Вежди Рашидов се обърна с пожелания към народните представители при започването на новата сесия на НС:

    "Дай Боже новата година да бъде здрава и с много разум. Желая крепко здраве".

По традиция сесията започна с химна на България и ЕС. По време на европейския химн от “Възраждане” седнаха.


Декларациите за началото на сезона, които трябваше да започнат с най-голямата парламентарна група ГЕРБ, бяха изместени от актуалната тема за програмната декларация на "Продължаваме промяната".


Причината е, че в гласувания дневен ред не беше включено предложението на "Продължаваме промяната" за проект на решение с приоритети на евентуален бъдещ кабинет с техния мандат.


В крайна сметка бе решено депутатите да обсъдят като втора точка в петък проекта на декларация, предложен от ПП.


Номинираният за премиер акад. Николай Денков призова народните представители от други парламентарни групи да си дадат сметка дали имат различни от предложените от тях приоритети.


Лидерът на Мустафа Карадайъ призоваваме да се сформира редовен кабинет с ясна програма, която да решава реалните проблеми на хората и да препотвърди евроатлантическата ориентация на страната.


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви в началото на декларацията си от трибуната на парламента, че съобщаването на приоритети, каквато е традицията, ще бъде лицемерие, тъй като на всички е ясно, че този парламент е с кратък хоризонт и предстоят предсрочни избори.


На 11 януари "Възраждане" започва подготовката и събирането на подписи за запазването на българския лев и на финансовия суверенитет на страната.



В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП посочи основните приоритети на партията през новата година. Сред тях са:


Подкрепа на държавата за раждането на всяко дете, безплатни лекарства и учебници за деца, детско здравеопазване; майчинството да е толкова, колкото и минималната заплата. Младите хора до 26 години да бъдат освободени от данъци. Закоти на дистанционната работа, която се наложи в последните години заради кризите и така нататък.


БСП иска енергийни помощи за най-бедните


"Кризата ще свърши и няма да има нужда от тази подкрепа, докато ние умуваме какво е енергийно бедно семейство", предупреди Нинова.


БСП е и за преизчисляване на пенсиите и за продължаваща държавна подкрепа за българската икономика и приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост. 


"Забелязваме нещо в последните седмици! Зад фасадата: "План за възстановяване и устойчивост" започват да се прокарват лобистки закони, които нямат нищо общо с изискванията на Европейската комисия, на Европейския съюз и на плана, който сме подписали", предупреди Нинова и призова: "да се опитаме да сложим край на лобизма в българския парламент".


Нинова посочи като голям проблем пред обществото ни и отношението към местната власт. Според нея, част от данъците, събирани от общините, трябва да остават при тях.  


"В момента общинските болници, общинските детски градини плащат с 20% по-скъп газ, отколкото бизнеса. Общинските болници и детски градини плащат по-скъпо по 1 причина, че не могат да си възстановяват ДДС". 


Относно съдебната реформа, тя заяви. 


"Години се нищи тази съдебна реформа. Такава дъвка е години наред! Като ластик се опъва навсякъде и по всички студия. Ами да вземем да я направим най-накрая и да се приключи с този въпрос".


Предложения на БСП стоят "от месеци" в Правната комисия, подчерта Нинова и изтъкна:


"Дрогирани и пияни шофьори, които убиват хора по пътищата, да не се измъкват с условни присъди. Хора, които ежедневно прекарват мигранти през страната и ги намираме из цяла България, да не се измъкват с административни глоби за нарушения. Внесли сме предложения без условни присъди, тежки наказания, включително затвор и отнемане на превозните средства и на имуществото на такива хора. И така нататък. 


"Битовата престъпност е нерешен от години проблем", подчерта Нинова. 


Външна политика. 


"Трябва да положим максимални усилия на всички институции да станем член на шенгенското пространство. Незаслужено обидната позиция към България да не бъдем приемани в Шенген трябва да бъде коригирана с общите ни усилия" . 


"Препотвърждавам позицията на БСП за България по отношение на Украйна. България да се въздържа от намеса там". Страната не бива да приема украински войски на българска територия, убедена е Нинова. 


За еврозоната: 


"Внимателно трябва да се прецени кога и при какви условия влизаме в еврозоната с всички рискове и всички позитиви. Но тогава, когато няма рискове за българската икономика, за българските семейства, за българските доходи и за обедняването на българския народ". 


В декларацията на ГЕРБ за приоритетите през настоящата сесия Тома Биков от партията посочи: 


"През миналата сесия беше пропусната една сериозна възможност политическата криза да намери своето решение. Тя беше пропусната с отхвърлянето на предложението за правителството начело с проф. Габровски.


Надяваме се, че през настоящата сесия ще сложим началото на края на политическите иновации. Политическите иновации са в основата на тежката нестабилност, в която се намира българското общество. Надяваме се, че нещата ще започнат да се случват така, както се случват във всички нормални демократични страни. Иновациите от типа на „възвръщане на политическото насилие“; „политическото преследване на опонента“, „искане за унищожаване на политическия опонент“ и подобни псевдореволюционни импулси трябва да приключат. На нас ни е изключително странно как колегите от ПП и уважаваният професор Денков искат подкрепа от онези, които искат да унищожат. Парадоксално искане. За нас това е необяснимо. Но ние през последните 2 години, за съжаление, свикнахме с парадоксалната логика, ако изобщо това поведение може да се нарече „логика“. В него няма никаква логика, нито политическа, нито държавническа, нито обществена.


Днес имаше призиви да се отнесем сериозно към декларацията, която колегите ще предложат в следващите дни. Ние се запознахме с нея. Държавата не може да се управлява от декларация, каквото и да пише в нея, колкото и хубаво да е написана. А вашата не е добре написана на всичкото отгоре. Държава се управлява от правителство, от министри, от структура на Министерския съвет и хора, които могат да носят отговорност. Когато се предлага правителство и се прави истинско усилие за създаване на правителство всичко това се предлага в пакет заедно с управленската програма -нещо, което, между другото, във вашето редовно правителство не успяхте да направите, защото започнахте да пишете своята програма, след като получихте вот на недоверие от парламента. Също политическа иновация, също неуспешна, също парадоксална.


Затова ви призоваваме, ако наистина искате да направите усилие за съставяне на правителство да подходите максимално сериозно към това и да предложите в зала състав на кабинета и структура на кабинета, както направихме ние. Видяхме, че имате много критики към нашия персонален състав. Склонни сме да дебатираме качествата на министрите, които сме предложи. Очакваме обаче вие да покажете вашият потенциал и да го направите още следващата седмица. Всичко останало ще бъде мимикрия, отиграване на ситуацията, при това не е чак толкова сръчно.


Погледите са насочени към третия мандат. Третият мандат е кризисен, нестандартен. Трябва да бъде използван максимално добре, за да опитаме с общи усилия да решим тази политическа криза. Избирането на правителство само по себе си, както видяхме през изминалата година, не решава политическата криза. Изборът дава възможност за решаване на политическата криза, но тази възможност може да бъде и пропиляна. Затова е изключително важно третият мандат да бъде конструиран разумно, според реалностите, а не според мечтите и надеждите. Реалностите в България са, че българското общество е разделено и че обществени групи, партии и хора, които са си нанесли рани и с това са нанесли рани на цялото българско общество трябва да работят заедно. Това е огромно предизвикателство пред всички нас и това е наша отговорност. Ако не поемем тази отговорност, можем да се окажем излишни за политиката.


Призивът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС е да бъдем изключително внимателни в отношенията помежду си. Когато искаме подкрепа, да искаме подкрепа, а не да поставяме ултиматум. Когато искаме подкрепа, да осъзнаваме нуждата от тази подкрепа, защото нито една политическа сила не може да управлява сама и не може в цялост да осъществи своите програмни намерения. Реалността е такава".


"Време е да погледнем хоризонта на надеждата. Да излезем извън дребните си партийни егоизми и лични вендети и да погледнем към бъдещето, което България може да има. Няма да има решение на нито една криза, без да дадем надежда. Време е за надежда", заяви от парламентарната трибуна председателят на "Демократична България" Христо Иванов. 


"Аз не мисля, че пътят напред, от който България има нужда, може да бъде път, който да извървим само водени от страх, от плашене и от дезориентация", категоричен бе той. 


"Пред България няма просто пропаст, ние изчезваме, след 10 години няма да ни има - това всичко са безотговорни страшилки и ако ние се поддадем на тях, могат да се превърнат в самосбъдващи пророчества", посочи Иванов и добави категорично, че на нас ни трябва самочувствие, посока и надежда.


По думите му трябва да имаме собствена версия на модела на развитие. Трябва да настояваме на нашата национална идентичност в рамките на този модел, добави той. 


Започва да се случва една голяма трансформация - икономическа, технологична, институционална, каза лидерът на ДБ. Според него тя крие в себе си рискове. Затова трябва да се подхожда внимателно, за да може тя да се случи така че да съответства на нашата идентичност, бит и очаквания. Крият се и много възможности за развитие, каза Иванов:


"Огромни възможности за разгръщане потенциала на България като национална общност, на всеки български гражданин, който иска да се развива". 


"В момента в света се случва огромна икономическа трансформация и ако България пропусне времето да се сключи в този процес и да вземе най-доброто от него за себе си, ние ще изпуснем за



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.01.2023 10:00

    Ренегатът Т.Биков .Да няма политически иновации ?! Че как тъй, само ГЕРБ да остане на терена, със СЛУЖЕБНИТЕ победители на всички избори ДПС ? С една дума, ще се краде, без да се ДЕЛИ, отвсякъде по всевъзможни начини ?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще