Бившият шефна Пирогов доц. Спас Спасков предположи в ефира на Bg ON AIR, че от болницата най-вероятно не са покривани и други разходи

Свързани новини

08.11.2022 17:45

Болница остава без ток заради борч, още 50 са на ръба

Видян 3532 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Заради натрупан дълг може спрат електрозахранването на Белодробната клиника във Варна,  предупреди доставчикът Енерго-Про. Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания има натрупан борч от 77 хил. лв. Осен това се оказа, че служителите в лечебното заведение не са получавали заплати от 10 месеца. Софийските държавни и общински болници да са фалирали, ако Столичната община чрез Топлофикация им искаше неплатените сметки, както го правят ЕРП-тата.

Крайната мярка за спирането на тока е планирана за 21 ноември 2022 г. “Налага се, за да бъде ограничено натрупването на допълнителни задължения”, аргументира се доставчикът. От Енерго-Про напомнят, че обекти от нулева категория, каквито са здравните заведения, следва да имат осигурено резервно, автономно и независимо електрозахранване.


Бившият шефна Пирогов доц. Спас Спасков предположи в ефира на Bg ON AIR, че от болницата най-вероятно не са покривани и други разходи. По думите му клиниката е получила предупреждение за спирането на тока още преди година.


"През това време не са предприети никакви мерки. Общината е решила да не подава никакви средства към болницата, което само по себе си може да бъде тълкувано като път към ликвидация на болницата", констатира той, като допълни, че трябва да се промени стойността на клиничните пътеки.


"Положението, в което се намираме, е ужасяващо тежко. В момента цялото здравеопазване се намира в подобна ситуация и 77 хил. лв. дълг са ужасно малко на фона дълговете на останалите болници и задълженията на болниците към гражданите",  посочи пред медията Андрей Марков от Българската болнична асоциация. Той подчерта, че големият проблем на клиниките у нас е свързан с недостатъчното финансиране на системата. “Заложена е бомбата за още 50 болници в подобна ситуация”, алармира той.


"Около 15% от българските граждани не се осигуряват здравно, защото не вярват в системата", цитира статистика доц. Спасков. Бившият шеф на Пирогов е на мнение, че е необходим по-добър мениджмънт в болниците.


"В държавните болници имаме политически назначения, нямаме бизнес управление. Цялата картина води до това - умираме най-много и живеем най-малко в Европа. Това е достатъчен аргумент, за да вдигнем знака за внимание", обобщи Марков.


Припомняме, че Здравният доклад на ЕК постави страната ни на последно място по обща продължителност на живот в ЕС със среден показател от 73,6 г. Данните от 2021 г. сочат, че заради К19 българите сега умират дори по-млади от преди. Продължителността на живота у нас се увеличи съответно с 2 г. през периода 2000-2019 г., но все още остава под средното за ЕС с 8 г.
Напомняме още, че цели 53,5% от лекарите у нас са на възраст над 55 г., а активно работят и над 80-г. медици, сочи анализ на здравната ни система. На пенсионна възраст над 65 г, са 18,6%. Само 18% са от 31 г. до 50 г.


73% от шефовете на лечебни заведения  у нас отчитат, че в болницата, за която отговарят, има недостиг на лекари, а 90% казват, че има недостиг на медицински сестри.


 Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 01.12.2022 23:44

    пълен и грозен цинизъм, да карат болниците да печелят - от какво, от телесните течности на болните ли, идиоти, премахнете търговските дружества, страхотна тъпотия, частните болници да си печелят, но общински и държавни- абсурд

  • 001 Anonimen 09.11.2022 11:36

    Да се види колко милиони са взети от пътеки и други и най-сетне да се премахне това АД защото всички страдат от лакомията и липса на адекватни медицински грижи от страна на медиците. Всичко в тази държава на мафията се прави с цел и никой не е очуден

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец