Топлофикация София с нова обща фактура
01/02

Свързани новини

21.07.2023 15:50

Близо 12% от абонатите на Топлофикация получиха новите общи фактури

Видян 1827 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След въведената за една година антикризисна мярка, която намали ДДС на централното отопление от 20% на 9%, Топлофикация София разработи нов формат на общата фактура за отчетния период 2022/2023 година. Отразяването на изтичането на мярката на 1 юли т.г. ще има въздействие върху приложимата ДДС ставка към датата на издаване на общата фактура и резултата от изравняването на потребената и прогнозната енергия.


На 17 юли 12% от клиентите на Топлофикация, избрали да заплащат на база прогнозен отчет, получиха своите общи фактури за отоплителен сезон 22/23 година. Останалите ще ги получат заедно с юлските фактури през август.


Новият формат на фактурата отразява различния размер на ДДС ставката върху прогнозно начислената топлинна енергия през двата ценови периода: май - юни 2022 г., когато цената на топлинната енергия е 98,48 лв/МВтч при ДДС ставка от 20%, и юли 2022 г. до април 2023 г. при цената от 137,86 лв/МВтч и ДДС 9%.


Форматът и съдържанието на фактурата са разработени съгласно препоръките на Министерство на финансите и Националната агенция по приходите, а структурата на документа визуално се приближава до вече познатите месечна фактура и обща фактура от предходния сезон, за които има отзиви за добра четимост и разбираемост.


Важната информация остава на първа страница, където потребителите могат да видят количеството потребена енергия за двата ценови периода, както и информация за дължимата сума или сумата за получаване по общата фактура.


Допълнителна и детайлна информация по периоди за данъчните основи и приложимата данъчна ставка на потребената енергия е предоставена за по-голяма яснота на клиентите. Сумата за доплащане или връщане по общата фактура остава на началната страница и е изнесена на отделен ред за по-голяма яснота и прегледност, като начинът, по който е формирана, е показан в отделна таблица. Също така, е посочен и крайният срок за рекламации по изготвените изравнителни сметки.


На втора страница на общата фактура, клиентите могат да видят разяснителна информация за издадените кредитни известия за прогнозно начислена топлинна енергия. За тези, които са избрали да заплащат на равни месечни вноски, са добавени фактурираните по месеци равни месечни вноски и прогнозно начислените суми за отчетния период. В новата обща фактура е включено допълнително пояснение относно възможните разлики с изравнителните сметки, които потребителите са получили от топлинните си счетоводители.


Това се налага, тъй като справките от фирмите за дялово разпределение не отразяват извършените през отчетния период плащания. За улеснение на клиентите, фактурите съдържат информация за различните възможности за плащане, както и адресите на клиентските центрове на Топлофикация София.


Промените в оформлението на новата обща фактура са приложени за различните форми на заплащане на използваната топлинна енергия – прогнозно потребление и заплащане на равни месечни вноски. За удобство на клиентите, детайлното описание на сметките с ясни графични обозначения е достъпно както на сайта на дружеството www.toplo.bg, така и в клиентските центрове.


Абонатите на предприятието трябва да имат предвид, че възражения по изготвените изравнителни сметки се подават до 31 август към топлинния счетоводител, обслужващ етажната собственост.


Топлофикация София акцентира и върху възможността клиентите да заявят получаване на електронна фактура през сайта на дружеството www.toplo.bg. Освен удобството за клиента, изборът за получаване на електронна фактура изразява отговорност към природата и опазване на нейните ресурси.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Едно такова майско празнично се получава при вас

Едно такова майско празнично се получава при вас.