Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса мина на първо четене в Народното събрание.


Документът беше приет със 145 гласа „за“, един беше против, а 39 се въздържаха, предаде бТВ.


Дебатите за актуализацията на бюджета на НЗОК бяха първа точка в дневния ред на депутатите и доведоха до ожесточени скандали и прехвърчане на искри в залата.


Бившият здравен министър Костадин Ангелов и настоящият служебен министър Стойчо Кацаров се скараха на тема управление на COVID кризата.


„Няма да подкрепим бюджета на НЗОК заради категоричното становище на Българския лекарски съюз относно разпределението на средствата, които бяха гласувани в Здравна комисия“, каза Костадин Ангелов от парламентарната трибуна.


„Българските лекари бяха излъгани. С тях МЗ се подигра по най-брутален начин като за последните няколко месеца не получаваха парите си за първа линия. БЛС няколко пъти беше манипулиран, че няма проблем с тези средства“, допълни Ангелов.


Той нападна и лично д-р Стойчо Кацаров, като го обвини в антиваксърска политика. „Когато говорим за коронавирусната пандемия, за здраве, трябва много внимателно да подбираме думите си. МЗ претърпя еволюция и от антиваксърска в началото започна да провежда прикрита антиваксърска политика“, каза Ангелов.


В отговор Стойчо Кацаров заяви, че управлението на кризата е катастрофално до този момент и фактите говорят сами за себе си.


„През Втората световна война сме загубили 12 500 души на фронта. Само за последните шест месеца 26 хиляди са починалите от коронавирус. Това е лошо управление. Това е такъв начин на управление, който трябва да бъде предмет на разследване от прокуратурата“, смята Кацаров.


Той очерта и сериозните проблеми на здравната система, с които тя влиза в поредна COVID вълна – нарушени баланси в здравната система и липса на реформи и лошото състояние на болниците.