Свързани новини

25.08.2021 13:16

БЛС възразява срещу разпределението на средствата по актуализацията на бюджета на НЗОК

Видян 1658 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският лекарски съюз категорично възразява срещу начина на разпределение на средствата по актуализацията на бюджета на НЗОК, която беше гласувана на първо четене от Здравна комисия. Това обявяват от съсловната организация в своя позиция.


От там уточняват още, че в Закона за здравното осигуряване категорично е записано, че средствата от здравноосигурителни вноски се гласуват от Народното събрание по пера. Това би трябвало да се отнася и за средствата, събрани над предвидените в бюджета и планирани за актуализация.


Всички подзаконови нормативни актове: Национален рамков договор, методики, гласувани от Надзорния съвет на НЗОК и др., са пряко свързани със средствата предвидени по отделните параграфи, допълват от БЛС.


„Недопустимо е допълнителните 120 млн. лева да бъдат дадени без ясно разпределение по направления и решението за това къде да бъдат насочени да е оставено в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК”, категорични са в позицията си от лекарския съюз.


„Мотивът за това решение, а именно - динамичната обстановка с пандемията и трудността да се предвиди точно по кое направление колко пари ще са необходими - е несъстоятелен. На прага сме на четвърта вълна, имаме опит, познаваме добре вируса и знаем какви са потребностите на системата. Подобен аргумент не може да бъде оправдание за така направеното предложение”, допълват от там.


„От предвидената актуализация не става ясно отделени ли са средства за новата амбулаторна процедура за домашно лечение на COVID-19, която подготвя МЗ и в какъв размер са те. Нещо повече: до този момент в БЛС няма постъпило предложение за нея, няма направени разчети, няма зададени критерии, не е ясно и каква е сумата, която ще заплаща НЗОК”, заявяват още от лекарското съсловие.


След всичко казано по-горе Български лекарски съюз пита: С толкова много неизвестни кой ще гарантира справедливото разходване на тези средства? Как и по какви критерии НС на НЗОК ще


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  ПРЕКРАСНИ ДНИ

ПРЕКРАСНИ ДНИ на Вим ВЕНДЕРС - на кино от 29 март 2024

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...