Свързани новини

29.11.2021 13:11

Бюджет 2022 ще бъде кризисен с дълг от около 5-6 млрд. лв.

Видян 1856 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Демократична България" все още не е решила дали ще участва в бъдещото правителство със свои министри. Това заяви в "Денят започва" икономистът и избран за депутат от "Демократична България" в 47-ото Народно събрание Георги Ганев.

Ако "Демократична България" реши да излъчи свои представители в кабинета, най-логично е да поеме Министерството на правосъдието, коментира той. Самият Ганев е категоричен, че няма амбиции към изпълнителната власт, а ще остане в парламента. Той изтъкна, че е оптимист за шансовете за съставяне на коалиционен кабинет.

Според Георги Ганев Бюджет 2022 се очертава като кризисен заради пандемията и въведените ограничения.

Според него ще се наложи държавата да емитира дълг, който да покрие финансиране от около 5 - 6 милиарда лева заради дефицита, който ще бъде заложен в бюджета - между 3,5 и 4,5% от БВП.

Амбицията на участниците в коалиционните преговори е да се спазват критериите, свързани с еврозоната и Плана за възстановяване, което означава под 3% касов дефицит, каза още Ганев.

Той изтъкна, че от икономическа гледна точка най-важното е възможно най-бързо да се стигне до момент, в който да паднат ограниченията срещу COVID-19. Това е възможно при достатъчно голям процент ваксинирани или с имунитет, получен по естествен път. Според икономиста от "Демократична България" това е пътят към възстановяване на икономиката.

На коалиционните преговори е обсъждано компенсаторните мерки за бизнеса да останат, но да се прецизират.

Идеята е компенсациите да се насочат към запазването на работни места и дори - към разкриването на нови в условията на криза. Сред приоритетите ще бъде и подобряването на административното управление на компенсациите, така че средствата да не се бавят и да стигат навреме до бизнеса.

На първо време се очаква минималната работна заплата да се повиши от 650 на 700 лева. Обсъжда се след 2023 година минималната ставка да се определя като процент от средната работна заплата на база данните в НСИ.

Според Георги Ганев новото правителство със сигурност ще се наложи да използва като основа проектобюджета, изготвен от служебния кабинет. План-сметката обаче ще бъде съобразена и с промените в структурата на изпълнителната власт - например назначаването на вицепремиер по климата и създаването на министерство на икономиката и иновациите.

Технологично няма как Бюджет 2022 да бъде приет до края на годината, изтъкна


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Петър 29.11.2021 18:55

    Факт е, че ДБ само кризи могат да сътворят, и затова нямат място в управлението.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак