Украинският президент твърди, че с "хуманитарна зона, забранена за полети", Русия вече няма да може да "тероризира" украинските градове от въздуха

Свързани новини

17.03.2022 09:30

Белият дом "не е заинтересован" от Трета световна война: Псаки

Видян 1658 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън очевидно не се трогна от последния призив на украинския лидер Владимир Зеленский за създаване на забранена за полети зона на фона на военната офанзива на Москва в бившата съветска република, като застана зад мнението си, че подобен ход би бил свързан с твърде голям риск от предизвикване на по-широка война с Русия.




"Както сме казвали и преди, забранената за полети зона ще изисква изпълнение", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки пред репортери в сряда. "Това би изисквало ние да сваляме руски самолети, а НАТО да сваля руски самолети. "




"Не сме заинтересовани да влизаме в Трета световна война", добави тя.


 


Коментарите на Псаки бяха направени в отговор на репортер, който попита - в светлината на речта на президента Зеленски пред Конгреса на САЩ в сряда - дали има сценарий, при който Байдън би променил мнението си относно налагането на забранена за полети зона, за да защити Украйна от руски атаки.


 


Прессекретарят заяви, че Байдън е гледал речта на Зеленски и я е намерил за "страстна и силна", но президентът на САЩ взема решения "през призмата на нашата собствена национална сигурност".


 


 Зеленски говори пред членовете на Конгреса чрез видеовръзка, сравнявайки настоящата криза в Украйна с нападението на Япония над Пърл Харбър през декември 1941 г. и терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон през септември 2001 г. "Точно както никой не го е очаквал, така и ти не можеш да го спреш", каза той. "Страната ни преживява същото всеки ден, точно сега, всяка вечер, вече три седмици. "


 


 


 Украинският президент твърди, че с "хуманитарна зона, забранена за полети", Русия вече няма да може да "тероризира" украинските градове от въздуха. "Да създадем зона, забранена за полети, над Украйна, да спасим хората - това твърде много ли е?"



В сряда Байдън обяви 800 млн. долара допълнителна американска помощ за Украйна, но не предложи военни самолети и не промени позицията си за забранена за полети зона. Въпреки че някои американски политици призоваха за по-агресивен отговор на кризата, депутати като сенатор Майк Браун (R-Индиана) и представител Емануел Клийвър (D-Мисури) предупредиха след речта на Зеленски, че ескалацията на конфликта може да доведе до война между САЩ и Русия или до глобална война.


 


"Това не е някакво джентълменско споразумение", заяви представителят Томас Маси (R-Кентъки). "Това буквално би означавало руски самолети да бъдат свалени от американски сили - и последващото отмъщение. "


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак