Дим се издига от база за противовъздушна отбрана след руски удар в Мариупол, Украйна, 24 февруари 2022 г.

Свързани новини

03.03.2022 07:13

Ръководителят на Пентагона се изказва по въпроса за забранена за полети зона в Украйна

Видян 1485 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отхвърли всякакъв план за налагане на забранена за полети зона над Украйна след молби от страна на официални лица в Киев, като заяви, че това неминуемо ще даде началото на горещ конфликт между ядрените сили.




В интервю за Лестър Холт от NBC, излъчено в сряда, ръководителят на Пентагона се съгласи, че създаването на зона, забранена за полети (ЗЗП), е "безпредметно" - изявление, което е в съответствие с обещанието на президента, че американските войски няма да се намесват пряко в конфликта.




"Президентът Байдън е категоричен, че американските войски няма да се бият с Русия в Украйна и че ако установите зона, забранена за полети, със сигурност ще трябва да задействате руски самолети, за да наложите тази зона. И това отново би ни поставило във война с Русия", казва Остин.


 


Въпреки че в понеделник украинският президент Володимир Зеленски призова САЩ и НАТО да поемат контрола над "значителни части" от въздушното пространство на страната му, за да прекъснат руските въздушни операции, Вашингтон не пожела да изпълни искането. По време на брифинг по-рано тази седмица прессекретарят на Белия дом Джен Псаки също отбеляза рисковете, свързани с налагането на НЗЗ.




"Това определено ескалира и потенциално би ни поставило в ситуация на военен конфликт с Русия. Това е нещо, което президентът не иска да прави", каза тя.


 
Британският министър-председател Борис Джонсън подкрепи тази позиция, като заяви, че "активното участие в конфликт с Русия е огромна стъпка, която не се обмисля от нито един член" на алианса на НАТО, и че създаването на национална зона "просто не е на дневен ред.


 


Западните държави продължават да изпращат оръжия, за да помогнат на украинските сили да отблъснат настъплението на Русия, включително противовъздушни ракети "Стингър" от САЩ и Германия - в разрез с дългогодишната политика на Берлин никога да не изпраща оръжия в зона на активен конфликт - в допълнение към множество други противотанкови боеприпаси и малки оръжия от други европейски съюзници, предаде RT.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако