Преди началото на заседанието Николов прекрати меморандума

Свързани новини

29.07.2022 09:23

България още има активен договор с Газпром Експорт: Министърът на енергетиката

Видян 2035 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Искам да подчертая нещо странно, казвал съм го няколко пъти на министър Асен Василев: България още има активен договор с "Газпром Експорт". Последното предложение за анексиране на този договор, за да се спази президентският декрет на Русия, е изпратен от България. Ние сме предложили структура на продължаване на договора, който е приложим в България. Нямаме отговор.

Това обяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов в Народното събрание след заседание на временната комисия за установяване на всички факти, свързани с подписания от правителството меморандум за 1 милиард долара с Gemcorp и IP3 Corporation. Преди началото на заседанието Николов прекрати меморандума.

Относно ситуацията с природния газ Николов каза, че Европа продължава да е зависима от един конкретен доставчик и че заради обемите, които той доставя, може да си позволи да изкривява пазара. По думите на енергийния министър "Газпром" може лесно да създаде криза и това е видно от решенията им за орязването на газоподаването по Северен поток 1.

По-рано днес, при връщането на третия проучвателен мандат неизпълнен, лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова беше разкритикувана от президента Румен Радев, че заедно с БСП оставя страната в хаос. Тя не прие думите му и го призова да ги адресира към "Има такъв народ" и издигнатия от тях министър на енергетиката. "Нямаме никакво желание да носим отговорност за това, защото предупреждавахме - не спирайте преговорите с "Газпром", каза Нинова.

Николов не пожела да коментира критиките на Радев, тъй като "не ги знае в детайли", но коментира изказването на Нинова:

    "Критиките на Нинова за мен са меко казано странни - с оглед на това, че по време на срещите в Министерски съвет, с много детайли за много неща, които са свързани с индустрията, тя беше наясно какво се случва, как се случва и какво сме направили през последните 7 месеца."

В днешния, най-вероятно предпоследeн работен ден за 47-ото Народно събрание, във временна комисия за Gemcorp трябваше да бъде изслушан и Кирил Петков, но премиерът е уведомил комисията предварително, че е в отпуск от 25 до 29 юли.



Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 29.07.2022 13:29

    САЩ са продали 6 милиона барела от стратегическия резерв на хънтър байдън фирма, свързана с Китай US Has Sold 6 Million Barrels From SPR To Hunter Biden-Tied China Firm The Biden administration has sold nearly 6 million barrels of oil from the U.S. strategic reserve

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Ще действате доста неразумно

Ще действате доста неразумно, защото преценките ви за