Очаква се решението на парламента

Свързани новини

27.07.2022 16:38

Булгаргаз предизвикал стоп на руския газ: Спецкомисията на НС

Видян 3421 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" е представил пред обществото избирателно, непълно и манипулативно информацията за кореспонденцията си с "Газпром експорт" във връзка с поискания от руския доставчик нов механизъм на плащане.


Това е едно от заключенията в доклада на временната парламентарна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт", и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз".


Докладът бе обсъден днес в Народното събрание и не бе приет. С 94 гласа "за", 70 "против" и 48 "въздържал се" парламентът го отхвърли. Докладът е подписан с особено мнение от шестима от членовете на комисията - представители на управляващата коалиция. В подкрепа на документа гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и един депутат от "БСП за България".


Доставчикът ясно е отговорил на опасенията за евентуални рискове. Предоставените документи засилват съмненията, че "Булгаргаз" е търсил повод за отказ от руския газ и искането на руската страна е използвано именно по този начин, обявява комисията.



Русия спря газа за България в края на април заради отказ на България да плати в рубли.


Изключително сте наивни, че ако платите газа в рубли и се върнете към Москва, няма да имаме проблеми, коментира Мартин Димитров от "Демократична България".


Това ще доведе до капан, до системен проблем, всички търсят алтернативи, посочи той. Така че не се хващайте на тази въдица, единственият начин да гарантираме сигурност на българските граждани и спокойна зима е да им дадем тези алтернативи, коментира Димитров. Суецкият канал, който е копан с лопати, е построен за десет години, а тази връзка с Гърция трябваше да започне 2009 г., а ще бъде готова чак сега, защото се смени властта, коментира той, цитиран от БТА.


Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) посочи, че "Газпром" е изпратил инструкция, от която става ясно, че никой не очаква "Булгаргаз" да плаща газа в рубли. "Булгаргаз" трябва да плати във валутата, предвидена в договора, а ангажимент на Газпромбанк е да превалутира, като това превалутиране се извършва в рамките на два работни дни, добави тя. По думите й всякакви теории за валутни рискове и за някакви други спекулации просто рухват. Петкова коментира, че на практика така сме се диверсифицирали, че пак получаваме руски газ, но с 30 процента по-скъпо. Тя отбеляза, че предишното правителство е махнало посредниците, а настоящото ги е върнало, а за гръцката връзка коментира, че още не е построена и въведена в експлоатация.


Валутен риск има, каза в отговор Васил Стефанов от "Продължаваме промяната" и посочи, че точно това казват правните консултанти в правния анализ. Целият този риск по превода на долари, превалутиране в рубли през московската борса и захранването на рубловата сметка се носи от "Булгаргаз" изцяло, коментира той. Рискът е свързан със забава, липса на наличие на валута на борсата в Москва, съответно е възможно неизпълнение на плащането, оттам - липса на газ, въпреки че вече сме си платили задълженията по договора, допълни Стефанов.


Цончо Ганев от "Възраждане" го репликира, че няма измамени и риск няма. Няма плащане в рубли, има плащане в долари, посочи той. Вие загробихте българската енергетика, коментира Ганев.


Временната комисия отбелязва очевидното, че осигурените алтернативни доставки от посредници са на значително по-високи от руския газ цени. "Следва да се отбележи, че начинът по който са избрани търговците, е непрозрачен, с неясни правила и критерии, като само ограничен кръг търговци на природен газ са получили покана за оферта", посочва още комисията. Темата бе широко дискутирана още преди месеци и се използваше за основен аргумент от опозицията.


Констатира се значително оскъпяване на газа, което съществено увеличава тежестта на цените на природния газ за крайните клиенти в периода след спирането на доставките от "Газпром", заключава още комисията. А също и



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 затвор за престъпниците във властта 27.07.2022 23:12

    Булгаргаз на простото и ококореното са действали и действат като диверсанти и талибани срещу държавата и народа. Ако имахме прокуратура до сега да са започнали разследване...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще