Той посочи, че заявката е подадена още преди два дни, като се очаква отговорът да пристигне във всеки един момент

Свързани новини

14.02.2023 13:23

България е готова да изпрати помощ за пострадалите от труса в Сирия

Видян 1238 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дете на една година с българско гражданство в Латакия и майка му са останали без дом след земетресението в Сирия, съобщи заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, предаде БНР.

В посолството ни в Анкара не е постъпвала информация за нови случаи на загинали или пострадали български граждани. В неизвестност остават българка и бебето ѝ в Атакия.

Посолството ни в Сирия е готово да окаже съдействие на семейството в Латакия, чийто дом е разрушен при земетресението, съобщи заместник-външният министър.

"Майката на детето е добре и заедно с него са при техни близки в града. Бащата към момента се намира в Германия. Жилището, в което семейството е живяло, е напълно разрушено. Дипломатическото представителство на място е установило контакт с цялото семейство. Към момента те не желаят хуманитарна помощ от страна на българската държава ", каза Костадин Коджабашев.

Властите в Дамаск са отправили официално искане към страната ни да окаже хуманитарна помощ на пострадалите от земетресението в Сирия.

От думите на Коджабашев стана ясно, че България е готова да се включи. В момента се работи по предварителната координация  между посолствата ни в Ливан и Сирия, външно министерство, МВР, делегацията на ЕС в Сирия, както и представителите на ливанската общност у нас, която събира помощи.

"България е сред деветте страни от ЕС, които са предложили помощ на пострадалата от земетресението миналата седмица Сирия. Тази координация очакваме всеки момент да приключи, което означава, че има готовност, най-вероятно, спартанът да излети за Бейрут. Необходимо е предварително съгласие по линия на ЕС от т.нар. европейски механизъм за гражданска защита. Когато имаме положителен отговор, това означава, че спартанът спокойно може да излети с помощи на борда. Там пратката ще бъде посрещната от представител на ЕС, от представител на световната продоволствена програма, базиран в Бейрут и оттам по безопасен и гарантиран хуманитарен коридор въпросната помощ се отпътува – за около два часа разстояние, до Дамаск", каза Коджабашев.

Той посочи, че заявката е подадена още преди два дни, като се очаква отговорът да пристигне във всеки един момент. И спартанът за излети.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 14.02.2023 15:01

    Е много рано се сетихте....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби