Хуманитарни групи, като Сирийския арабски червен полумесец (SARC) и базирания в САЩ Арабско-американски антидискриминационен комитет, молят американските власти да отменят санкциите след земетресенията в понеделник, които разтърсиха Сирия и Турция и отнеха живота на хиляди хора в двете страни.

Свързани новини

09.02.2023 11:31

Китай поиска прекратяване на санкциите на САЩ срещу Сирия след смъртоносните земетресения

Видян 1628 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американските санкции срещу Сирия са нарушили усилията за оказване на помощ след катастрофалните земетресения, които отнеха живота на повече от 15 000 души, съобщи китайското външно министерство. Пекин призова САЩ да отменят санкциите срещу Сирия и да "отворят вратите за хуманитарна помощ".

Говорителката на Министерството на външните работи Мао Нинг беше помолена да коментира санкциите по време на ежедневния си брифинг за медиите.

"Опустошителните земетресения - в допълнение към годините на война и размирици - доведоха до ужасна хуманитарна криза в Сирия", каза тя и добави, че "честите военни удари на САЩ и суровите икономически санкции са причинили огромни жертви сред цивилното население и са отнели средствата за препитание на сирийците".

"След катастрофата САЩ трябва да загърбят геополитическите си пристрастия и незабавно да отменят едностранните санкции срещу Сирия, за да отворят вратите за хуманитарна помощ за Сирия".


Хуманитарни групи, като Сирийския арабски червен полумесец (SARC) и базирания в САЩ Арабско-американски антидискриминационен комитет, молят американските власти да отменят санкциите след земетресенията в понеделник, които разтърсиха Сирия и Турция и отнеха живота на хиляди хора в двете страни.


Много от жителите са блокирани под срутените сгради, което поражда спешна нужда от навременна помощ.

"Процесът на евакуация и спасителните операции са ограничени поради пречките, породени от тежките санкции. Имаме недостиг на тежки машини и оборудване, което е необходимо за вдигане на развалините", заяви председателят на SARC Халед Хбубати, като добави, че санкциите на САЩ създават най-големите пречки за усилията за оказване на помощ.


Вашингтон категорично отказва да обмисли спирането на икономическите санкции, като Държавният департамент настоява, че подобен ход би бил "контрапродуктивен", като същевременно твърди, че сирийското правителство е "жестоко" спрямо собствените си граждани.


 Ситуацията с международната помощ в Сирия не е ясна.


Сирия се управлява от множество различни групи. Някои от най-засегнатите от земетресението райони в Сирия се контролират от правителството на президента Башар Асад, а други - от подкрепяните от Турция и САЩ опозиционни сили, кюрдски бунтовници и сунитски ислямистки бойци.


Идлиб, една от последните крепости на сирийската опозиция, се контролира от Hayat Tahrir al-Sham (HTS), въоръжена сунитска ислямистка групировка.


Активисти и наблюдатели се опасяват, че режимът може да попречи на навременната помощ за хилядите жертви на земетресението в контролираните от бунтовниците райони, повечето от които са жени и деца, според ООН.


Досега ОАЕ, Ирак, Иран, Либия, Египет, Алжир и Индия са изпратили помощи директно на контролираните от режима летища. Други държави като управлявания от талибаните Афганистан, Саудитска Арабия, Катар, Оман, Китай, Канада и Ватикана обещаха помощ, макар да не е ясно дали тя ще бъде изпратена директно на режима.


 В сряда Дамаск съобщи, че е създал над сто приюта, оборудвани с помощи за засегнатите от земетресението в контролираните от правителството райони, включително в градовете Алепо, Хама, Хомс, Тартус и Латакия - крайбрежен град, в който досега са регистрирани най-много смъртни случаи от земетресението в Сирия, както и над 100 срутени сгради.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 злодеи 09.02.2023 12:14

    Не само с военните действия, но и със санкциите си големите демократи убиват без да им мигне окото. Нямаме нужда от такава менте демокрация!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак