Маркет ЛИНКС

Свързани новини

03.05.2023 14:40

54%: Нови предсрочни избори са ОК

Видян 1759 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Българите не са притеснени да има пореден предсрочен вот и вече са по-мобилизирани да гласуват, сочи новото изследване на Маркет линкс. Според проучването 54% ще отидат до урните, ако скоро отново има избори. Други 14% по-скоро биха гласували, а твърдо убедените, че няма да го направят са 16%. Напомняме, че според данните на ЦИК избирателната активност през април т.г. беше малко над 40%.
"Електоралната мобилизация показва, че българите не се страхуват чак толкова от нови предсрочни парламентарни избори. Имаме сходен резултат с този, който отчитахме преди последния вот. Основният извод е, че при евентуални нови – дори през юли, не може да очакваме съществен срив в избирателната активност. По-скоро тя ще е сходна с 2 април“, коментира социологът от агенцията Добромир Живков.
Според данните на Маркет линкс българите все пак предпочитат първите 2 парламентарно представени сили в лицето на ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ заедно да сформират редовен кабинет. Резултатите показват, че 29% подкрепят експертно правителство между тези коалиции. Неодобрението за подобен МС е 56%.
Подкрепата за служебения кабинет пък е сходните 27% срещу 57% против.
 23% казват, че са „за“ правителство, подкрепено от ГЕРБ, ДПС и БСП. Неодобрението за такъв кабинет е 65%.
"Нагласата на българското общество се ориентирира основно около идеята, че понастоящем трябва да има някакъв вид взаймодействие между двете основни политически сили", коментира Живков.
Проучването показва още, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е политическият водач с най-голямо доверие у нас. Той има симпатиине на 24% от анкетираните. Отношението към него е непроменено от преди 1 месец.
Втори е съпредседателят на ПП Кирил Петков, който събира 19%. За месец подкрепата за него се увеличава с 2%.
Трета позиция с минилна разлика заема шефът на Възраждане Костадин Костадинов с рейтинг от 18%. През март регистрираното доверие към него е било 19%.
Другият лидер на Промяната Асен Василев дели това място с 18% доверие. Христо Иванов от ДБ е на пета позиция сред лидерите на парламентарните партии. Той има 17% доверие и запазва резултатите си от по-рано.
На шеста позиция следва председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който сега покачва резултата си и събира 16%. През март рейтингът му е бил 14%.
Соцлидерът Корнелия Нинова е с 13% доверие и седмо място. През март социолозите са регистрирали 14% подкрепа за шефката на БСП.
Осми е лидерът на ИТН Слави Трифонов увеличава с 2% доверието към себе си. През април за него са отчетени 12%, а през март – 10%.
„В подкрепата и за лидерите, и за партиите няма големи промени спрямо периода преди изборите”, заключи Живков.

 Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.05.2023 22:13

    Само с Възраждане може да има някаква промяна! Другите мастии вече ги пробваме 34г. Скоро трябва да се пеят вече песни 35 години стигат...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които