3 млрд. лв. в повече се е налапал Лукойл: Д. Добрев

Свързани новини

26.10.2023 18:00

3 млрд. лв. в повече се е налапал Лукойл: Д. Добрев

Видян 1516 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кабинетът Петков-Нинова надписа допълнителни 1,6 млрд. долара за Лукойл, обяви във Фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС и шеф на комисията по енергетика Делян Добрев, който подкрепи сметките си с нагледна таблица.


Публикацията му дойде, като отговор на думите на съпредседателят на ППДБ Кирил Петков, който го обяви за “оръжие за черен пиар”. “Сега преди изборите го пускат да говори тези работи. Ако искат, да използват Добрев да се появява от сутрин до вечер и да си измисля някакви левчета. Техен избор си е”, заяви експремиерът пред Nova по повод дерогацията за внос на руски петрол и законови промени, свързани с Лукойл.


„Като не знаеш какво да отговориш и/или си объркан и не знаеш какво се случва и/или просто са ти дали такива опорки казваш, че Добрев се занимава с черен ПР и няма никакви левчета надписани на горивото”, коментира депутатът от ГЕРБ.


„Специално за Петков (Асен Василев и Николай Денков много добре знаят за какво става въпрос) направих една изключително елементарна табличка, която публикувам тук и се надявам да я разбере. Все пак уж е завършил Харвард. И все пак ще му я обясня с прости думи и заявявам готовност да му я разясня и лично”, посочи Добрев в публикацията си.


„От началото на войната в Украйна и санкциите към Русия, руския петрол започна да се търгува много по-евтино от останалия петрол. Руският петрол е сорт Urals и неговата цена по месеци е нанесена в третата колонка. Във втората колонка е цената на петрол сорт Brent, който купуват останалите държави.


В четвъртата колонка е разликата в цената между брента и руския уралски нефт в американски долари за един барел. За първия месец например е 19,81 на барел за месец март 2022 г. В петата колонка е средния обем барели за 2022 и 2023, които е купувал Лукойл”, продължи той.
И сега, Кириле внимавай! Като умножим броя на барелите на месец (колона 5) по разликата в цената (колона 4), получаваме размера на свръхпечалбата на Лукойл благодарение на дерогацията (колона 6). До тук разбираш ли? Тоест в колона 6 е свръхпечалбата, която твоят кабинет осигури на Лукойл още през 2022г. От началото на войната (когато падна уралския нефт) до сега, Лукойл се е налапал с 1,6 млрд. долара (в дъното на колона 6).


По трънския курс, това са 3 млрд. лв.”, сметна Добрев.
„Тези 3 млрд. лв. сме ги платили всички водачи на МПС. Ако 2 млн. души шофираме в България, значи всеки един от нас (заради вас) е надплатил по 1500 лв. за бензин и дизел от началото на войната в Украйна. Колко компенсации сме получили? Кръгла нула! Защо? Защото вашите вече 2 кабинета са като майка за Лукойл и като мащеха за българския народ (избягвам примера с хранилката да не се засегне пак някой – много нежни и чувствителни излязохте)”, каза той визирайки взаимните репликите от последните дни. Напомняме, че в началото на седмицата Добрев обяви, че "хранилката на Лукойл се оказва много голяма” и „на нея има председатели на ПГ и министри”.


Това провокира заканата от страна на премиера Николай Денков, който обяви, че ще „заведе дело срещу хората, които твърдят тези неща”. Той обаче нямаше смелостта да назове единствения автор на твърдението, което финансовият му министър Асен Василев никога не е отричал.


„Надявам се да си ме разбрал! Няма нужда да се самонараняваш – достатъчно е само да подадеш оставка на този срамен кабинет”, написа сега Добрев по адрес на Петков.


„P.S. За Венко Сабрутев няма да стане с таблица. За него специално ще трябва да направим анимационно филмче”, заключи той.


Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката