"Ще внесем изменения в закона, че ще поставим под управление базата за съхранение на горива на Държавна агенция "Държавни резерви и военновременни запаси", за да може всички да имат достъп до тези складове и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на "Лукойл"", каза Пеевски.

Свързани новини

23.10.2023 17:55

1,5 млрд. лв. от Лукойл и дерогацията остава: Пеевски

Видян 5712 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ-СДС няма да внася предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол, ако Лукойл издължи незабавно близо 500 млн. лв. неплатени налози, стана ясно след извънредната лидерска среща на сглобката в НС по темата.


“Благодарение на г-н Бойко Борисов и ДПС сега компанията ще си плати данъците”, обяви съпредседателят на ПГ на Сараите Делян Пеевски. “Това е и условието, за да не отпадне дерогацията за руския петрол”, подчерта той. "Освен тези 500 млн., Лукойл ще плати и още 1 млрд. забавени стари плащания към държавния бюджет със задна дата от януари", похвали се той.


Некоалицията между ГЕРБ, ППДБ и ДПС се събра за обсъждане на отмяна на дерогация на забраната за внос и преработка на руски петрол от нефтената рафинерия Лукойл Нефтохим в Бургас. Освен Пеевски, в срещата са участвали премиерът Николай Денков, финансовият министър Асен Василев, Атанас Атанасов (ДБ), Кирил Петков (ПП), Делян Добрев (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС).


Според Епицентър срещата в НС, на която правителството изведнъж реши да окаже натиск върху Лукойл е била драматична. До последно премиерът Денков, шефът на МФ Василев и Петков бранили интересите на руската компания.


"Ние с ГЕРБ нямаме мнозинство, имаме само 105 гласа. Ако вие застанете против нас, то ППДБ, ще влезе с Възраждане, БСП и ИТН в коалиция Путин", закани се Пеевски пред съпредседателите на Промяната.


"Ако тези данъци не бъдат внесени до вторник, както още 1 млрд. лв. вноски във фонда за енергийна сигурност, ние внасяме предложение дерогацията за руския петрол да се спре една седмица след това", заяви с категоричен тон той.


Източници на Епицентър разкриха, че заплахата на ГЕРБ и ДПС стреснала кабинета и посред нощ премиерът Денков чрез началника на кабинета си Модев спешно е контактувал с шефовете на Лукойл за бърза реакция. В понеделник сутрин той лично дал уверение за внасянето на данъците от страна на руския енергиен гинант.


В крайна сметка Пеевски обяви, че премиерът Денков ги е "уверил", че тези данъци ще бъдат внесени от Лукойл. Той предупреди, че ако това не се случи, ГЕРБ и ДПС ще внесат проекторешението за отмяна на дерогацията. По думите му е бил уточнен и проблемът с Трансгаз. "Разбрахме се с министър Василев, че ще променим закона, така че да се събират такси от агенция Митници директно от Газпром и от руската страна, за да няма риск за българското дружество Булгартрансгаз", каза Пеевски.


Друго решение от срещата е да бъдат внесени законови поправки за поставяне на базите за съхранение на горива под управлението на Държавния резерв. Целта е да се премахне монополът на Лукойл.


"Г-н Петков чака промените, които се уточнихме. Ние поискахме тази среща и да ни обяснят. ППДБ ни убедиха да не внасяме тези 7 дни за отнемане на дерогацията. Даваме шанс на кабинета да изпълни това, което обеща", изтъкна той .


“Ако това не се случи, всички ще видят как в управлението действа коалицията Путин", заключи съпредседателят на ПГ на ДПС.


Пеевски посъветва още да не се търси интрига в отсъствието на представители на ППДБ в публичното изявление след срещата, защото Петков и Атанасов са участвали заедно с премиера Денков и финансовия министър Василев, който се е включил дистанционно.


В петък ще има извънредно заседание на НС за преодоляване на ветото на президента върху закона за енергетиката, което спира либерализацията - т.е. 3-кратния скок на цената на тока, а публикуването на решението на парламента в Държавен вестник ще даде възможност на правителството да действа.


Егор Глазунов


Снимка: БНТ




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева