Търговията с енергия в рубли би била опит от страна на Русия да заобиколи санкциите

Свързани новини

25.03.2022 13:45

ЕС няма да позволи на Русия да избегне санкциите, като търгува в рубли

Видян 2201 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел няма да позволи на Москва да пренебрегне санкциите, като изиска от вносителите от ЕС да плащат руския петрол и газ в рубли. Коментарът идва, след като в сряда Русия обяви, че плащанията за износ на газ за някои западни страни ще бъдат прехвърлени в националната й валута - рублата.


"[Търговията с енергия в рубли] би била опит [от страна на Русия] да заобиколи санкциите. Няма да позволим заобикаляне на нашите санкции. Времето, когато енергията можеше да бъде използвана за изнудване, отмина", заяви фон дер Лайен пред Ройтерс.


 


"Колективният Запад на практика сложи черта под надеждността на своите валути, зачеркна доверието в тях. Както Съединените американски щати, така и ЕС обявиха по принцип реално неизпълнение на задълженията си към Русия. Ние и преди подозирахме, но сега всички в света знаят със сигурност, че задълженията в долари и евро може да не бъдат изпълнени", каза Путин. "Ясно е, че получаването на плащания в долари, евро и редица други валути за доставките ни за ЕС и САЩ е безсмислено за нас. "


 


Руският лидер обаче настоява, че Москва ще остане надежден търговски партньор и ще изпълнява задълженията си, дори когато става въпрос за работа с "неприятелски страни" Малко след изявлението на Путин рублата спечели позиции, засилвайки се спрямо щатския долар.


Европейските компании реагираха скептично на решението на Кремъл. Австрийската енергийна компания OMV планира да продължи да плаща за газовите си договори с Русия в евро. Полската PGNiG също отказва да плаща в рубли, а литовската Ignitis Grupe заявява, че може да спре напълно вноса си от Русия.
 
 
 

 Снимка: БГНЕС


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към