Свързани новини

08.04.2015 12:34

Борисов: Спряхме безумията в НЕК!

Видян 1293 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днешният ден е един от важните дни за българската енергетика. Отдавана се говореше за предоговаряне на условията на дългосрочните договори с нашите партньори. Най-накрая това е факт. Искам да благодаря на всички, които взеха участие в тези преговори. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, след като бяха подписани споразумения за промяна на договорите с ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3.


От страна на американските инвеститори заявиха, че когато са взели решение да инвестират в България са били убедени, че нашата държава ще стане Швейцария на Балканите. Преговорите бяха трудни, но имахме доверие на това правителство и бяхме уверени, че то ще изпълнява своите задължения и обещания. Всичко е с цел да се стабилизира енергийният сектор и ние сме оптимисти. Това споразумение е много добро за България и е един добър компромис. сигурни сме, че правителството ще продължи с реформите в сектора. Действията ще са тежки, но сме убедени, че поетите обещания ще се изпълняват, казаха още американските инвеститори.


Посланикът на САЩ Марси Рийс също изказа своето задоволство от подписаното споразумение. Тези две фирми са най-голямата американска инвестиция в България. Надяваме се, че с това споразумение ще допринесем за развитието на българо-американските бизнес отношения и ще спомогнем за идването на още американски инвеститори на българския пазар, каза Рийс. 


Поздравявам министър Петкова. Тя води прекрасно преговорите, каза Бойко Борисов. Благодаря и на американските компании. Това са по 100 млн. на година. Успяхме да направим много. С една дума България е правова държава, която си държи на думата. Ние не искаме да гоним инвеститорите и да не си плащаме. Това щеше да е много лошо за имиджа на страната. Всички чужди инвеститори щяха да го разберат. Затова пак искам да благодаря на американските колеги за разбирането. Тук е мястото е да кажа и за "Уестингхаус". Те са добре дошли като инвеститори, а не като търговци. Ние сме готови това да се случи. Надявам се министър Петкова и с тях да проведе преговорите тихо, спокойно и твърдо, допълни премиерът. Досега се правеха безумия с НЕК. Само в Трън може три пъти да режеш едно нещо и то пак да е късо. С НЕК се случваше същото. Купуваше се скъпо и се продаваше евтино. Това вече е прекратено. Ще предоговаряме и всички договори по веригата на продавачи и купувачи. Със зелената енергия също са ставали страшни неща, но за тях като са готови всички документи. Не искам да коментирам и не съм специалист, но според мен някои от случаите са за прокуратурата. Така ще и стане. По-малко говорене и повече действия. Искам да благодаря и на всички комисии в НС, които също ни подкрепиха, продължи Борисов.


Питате ме, защо не сме поканени на срещата на външните министри в Будапеща? Унгария е суверенна държава и решава какво да прави. Ние сме заявили ясно. Искаме газов хъб. Искаме и "Южен поток", но според европейските закони. До ден днешен не сме получили официално писмено потвърждение, за прекратяването на "Южен поток", завърши министър-председателят.


НЕК към настоящия момент дължи около 700 млн. лева на двете американски централи, продължи Петкова. Едното задължение е 300 млн. лева към "Контур Глобал" и 388 млн. лева към "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1". Нещата трябва да се случат до края на месец юни. НЕК не разполага с такъв ресурс, който да му позволи да се разплати с тези задължения. Това, което успяхме с американските партньори да постигнем като договореност във връзка с намаляването на цената за разполагаемост, не искам някой да очаква, че това нещо ще се отрази пряко върху цената на тока. Това ще позволи на НЕК да свие дефицита и цената на тока да бъде задържана по някакъв начин, обясни Петкова.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец