Свързани новини

07.04.2015 08:45

Гърция поиска репарации за 279 млрд. евро от Германия

Видян 1094 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцкият заместник-министър на финансите Димитрис Мардас заяви, че Гърция настоява Германия да й изплати репарации за 279 милиарда евро заради нацистката окупация през Втората световна война, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.


 


Гръцки правителства и граждани като частни лица са настоявали от десетилетия за военни репарации от Германия, но никое правителство досега не бе предявило претенции за конкретни суми, посочва Ройтерс. Парламентарна комисия, създадена от кабинета на премиера Алексис Ципрас, започна миналата седмица работа по исканията за репарации от Германия, по т.нар. окупационен заем, наложен от нацистка Германия на гръцката национална банка и по настояването за връщане на откраднати археологически ценности.


 


Мардас каза пред парламентарна комисия, че Берлин дължи на Атина 278,7 милиарда евро, по изчисления на гръцката Сметна палата. Окупационният заем възлиза на 10,3 милиарда евро. Гърция все по настоятелно повдига въпроса за репарациите през последните няколко години, откакто бяха въведени мерките за икономии, наложени от Европейския съюз и Международния валутен фонд заради спасителните планове за 240 милиарда евро, за да се избегне неплатежоспособност на гръцката държава, напомня Ройтерс.


 


Германия неведнъж е заявявала, че е изпълнила задълженията си, включително като е изплатила 115 милиона германски марки на Гърция през 1960 г. и категорично отхвърля претенциите за репарации, добавя агенцията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв