Свързани новини

01.04.2015 13:34

Гърция на крачка от споразумението с кредиторите си

Видян 1311 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През следващата седмица Гърция трябва да постигне окончателно споразумение със своите партньори от еврозоната и Международния валутен фонд за пакета с реформи, което ще помогне за размразяване на останалите средства по спасителна й програма. Това заяви гръцкият икономически министър Георгиос Статакис за БНР, цитиран от "Гласове".


Мисля, че преговорите ще доведат до споразумение през следващата седмица. Споразумението ще бъде факт преди православния Великден," каза Статакис в интервю за гръцката телевизия Skai TV.


През миналата седмица Атина представи списък с реформи на своите официални кредитори в опит да покаже, че се ангажира да спазва финансова дисциплина и е достойна за спешна финансова помощ, за да посрещне предстоящата през април серия дългови плащания.


Списъкът с предложените от Атина реформи беше представен през уикенда на така наречената Брюкселска Група (която замени досегашната "Тройка") и включва приходи от приватизация през тази година за 1,5 млрд. евро, в това число и дългосрочен договор за отдаване под наем на 14 регионални летища и продажба на най-голямото гръцко пристанище в Пирея.


Статакис добави, че правителството не планира да продаде целия държавен дял в размер на 67% от пристанището в Пиреа, но ще търси джойнт венчър с частни инвеститори при което властите в Атина да запазят своя дял в компанията.


"Надделява идеята, че ние няма да пристъпим към приватизация на държавния мажоритарен дял от 67%, което би означавало пълна приватизация на пристанище Пирея. Ние не обсъждаме това, но се опитваме да намерим някаква форма на съвместно предприятие", каза Статакис.


През миналата седмица вицепремиерът на Гърция беше на посещение в Китай и тогава заяви, че Атина ще продаде своя мажоритарен дял в пристанище Пирея, като китайският  пристанищен оператор Cosco Group вече инвестира в гръцката компания и е начело на списък с  потенциални купувачи.


Запитан за търга за отдаване под наем на регионалните летища в Гърция, в който търг германският летищен оператор „Фрапорт“ беше обявен за победител, Статакис каза, че Атина ще се стреми да промени някои от условията на концесията, но няма да анулира самата сделка. "Търгът е на етап, в които може да има дискусия за промяна на условията, като се ревизират или подобрят някои от аспекти на сделката, но без да анулира самия търг", подчерта икономическият министър.Оптимизмът на Статакис относно постигане на окончателно споразумение с международните кредитори на Гърция през следващата седмица е факт след пореден провал на преговорите в Брюкселската група. По-късно днес Работната еврогрупа (заместник-финансовите министри от еврозоната) ще проведе телеконферентна среща, на която ще продължи да дискутира плановете за реформи на властите в Атина, въпреки че редица официални европейски представители отбелязаха, че гръцкият пакет с мерки все още е само на "идейно ниво" и без по-конкретни параметри.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от