Свързани новини

24.03.2015 07:50

Атина и Берлин искат да загърбят стереотипите в еврозоната

Видян 1249 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На срещата си в Берлин гръцкият премиер Алексис Ципрас и германският канцлер Ангела Меркел възприеха помирителен тон, но въпросът за това как ще бъде предотвратен фалитът на Атина остана без отговоря, информира Агенция „Фокус“.


Меркел заяви, че иска гръцката икономика да отбележи растеж. Ципрас пък каза, че е по-добре да говорят един с друг, отколкото един за друг. Разделението между двете страни заради усилията на Гърция да предоговори условията за своята спасителна програма обаче остава. „Искаме Гърция да бъде силна икономически, искаме Гърция да расте и, най-вече, искаме Гърция да преодолее своята висока безработица“, каза германският канцлер на съвместна пресконференция по време на преговорите в Берлин, които продължиха с работна вечеря. Тя каза, че и двете страни подхождат към преговорите като партньори в ЕС и в НАТО, които са изправени пред някои геополитически предизвикателства. Като една от 19-те членки на еврозоната Германия не е в позиция да решава дали гръцката програма за реформи е подходяща или не, добави Меркел и посочи, че това е работа на представителите на „тройката“.


Ципрас на свой ред отбеляза, че близо пет години са минали от началото на гръцката спасителна програма, изискваща радикални фискални реформи. Той определи програмата като неуспешна, като посочи 25-процентно понижение на БВП и 60-процентовата младежка безработица. Гръцкият премиер подчерта нуждата от диалог. „Наш приоритет трябва да е да загърбим стереотипите, създадени през последните години. Нито гърците са мързеливи, нито германците са виновни за страданията на Гърция“, каза той и добави, че вместо това двете страни трябва да обединят сили, за да се борят срещу корупцията, „която продължава да задържа развитието на Гърция“. Меркел от своя страна изрази съгласие, че за да се гарантира бъдещето на валутния съюз, Европа трябва да преодолее стереотипите, че има добри и лоши членове на еврозоната.


Ципрас възхвали германския лидер, която наскоро бе обрисувана в Гърция като кръвожаден нацист заради настойчивостта й за реформите, и я определи като пряма и откровена. „Г-жа Меркел слуша и иска да постигнем напредък в дискусиите“, каза той.


Според Меркел, въпреки че някои въпроси ще бъдат обсъдени по-подробно на работната вечеря, няма да има нови ангажименти.


Срещата между двамата лидери идва след обещанието на ЕС да предостави 2 млрд. евро на Гърция, за да облекчи това, което нарича „хуманитарна криза“ в страната. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че средствата ще бъдат отделени за стимулиране на растежа и „социалната кохезия“ в Гърция.


Меркел обаче каза, че без да бъдат реализирани изискваните от партньорите й реформи, нови средства няма да бъдат отделени.


Двамата се сблъскаха с някои различия по време на 35-минутната пресконференция между първоначалния кръг на преговори и работна вечеря в кабинета на Меркел.


Ципрас заяви, че бюджетните съкращения и структурните реформи, изисквани през последните пет години в замяна на две спасителни програми, не са били успешни, а по-скоро са поставили страната на колене.


Пътят на икономиите, защитник на който е Меркел, има „ужасяващи последици“, включващи масова безработица и ширещата се в Гърция бедност. „Нов политически микс трябва да бъде намерен“, настоя гръцкият лидер и обеща по-решителни действия от тези на своите предшественици в борбата с корупцията и укриването на данъци.


Меркел на свой ред отново заяви позицията си, че единственото устойчиво решение на дълговата криза е фискалната дисциплина.


„Това, което е ключово, е, че икономическите основи са тук. Какъв тип реформи са реализирани може да бъде обсъдено с институциите“, каза тя, отнасяйки се за „тройката“ международни кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ. Меркел отхвърли обрисуването на гръцката дългова криза като игра с нулева сума между Берлин и Атина. „Германия не е институцията, която решава дали програмата за реформи е коректна или изчерпателна“, посочи канцлерът, но добави, че иска икономически силна Гърция.


Двамата са категорични, че Гърция трябва да остане в еврозоната. Според Меркел, партньорите на Атина ще й окажат необходимата помощ, ако реализира изисканите реформи. „Икономическите данни, които Гърция представя, трябва да бъдат прозрачни. „Правителството в Атина трябва да заяви какви реформи ще реализира и с какви срокове, кога ще проведе преговори с кредиторите. Бих искала Гърция да остане в еврозоната, да развива икономиката си и да се справя с безработицата. А за това са нужни реформи“, заяви Меркел.


От своя страна Ципрас заяви, че новото правителство на Гърция е ангажирано с провеждането на реформи, които да помогнат на развитието на страната.


На пресконференцията бе засегната и темата военни репарации за Гърция. Германският канцлер подчерта, че Берлин смята темата за военни репарации за Гърция за напълно приключена. Ципрас обаче настоя, че трябва да се решат „проблемите от миналото“ – връщането на принудителния окупационен заем, взет по време на окупацията на Гърция 1941-1944 г., и репарациите за разрушаването на инфраструктурни обекти. „Това не е просто материална тема, това е морална тема, която касае двата народа. Трябва да затворим страницата на нацизма“, каза Ципрас.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.