Свързани новини

19.02.2013 14:07

Вежди потурчва Националния етнографски музей

Видян 1776 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Националната художествена галерия отива в българския Лувър, тука в Двореца ще правим музей на царете – Фердинанд, Борис и останалите”, с тези мили думи министър Вежди Рашидов представи поредния грандиозен и удивителен проект на културния фронт. Детайлите са много, но има един изключително важен: човекът, натоварен с тази деликатна работа пропусна да изясни какво ще се случва с Националния етнографски музей. Да, за информация на несведущите, и той се помещава в сградата на Двореца на жълтите павета в сърцето на София. Това е мястото, където се пази народната памет.


Нарочно търсено ли е обявяването на това и без друго безмислено упражнение около 140-годишнината от обесването на Левски от турците и то от човек, който по ирония на съдбата принадлежи именно на тяхното малцинство у нас?


Предизвикателство ли е това към всички нас или е поредната хранилка за приятелски строителни фирми?


Напомняме, че Дворецът беше изроден посредством нескопосан ремонт, отбелязан с фанфари миналата година. Старовремският френски паркет беше заменен с евтино подобие, а къде се крие оригиналът, безценен в буквален смисъл и избиран лично от ценител като Фердинанд? Вместо да бъде възстановена, както се прави навсякъде по света, прекрасната ретро дограма беше сменена с жалка имитация с пластмасов вид. Насред салоните, мислени в необарок, бяха натресени грозновати и също пластмасови климатици досами вековните камини от мрамор.


Пораженията, извършени върху този паметник на културата могат да се сравняват по отвратителност само с унищожаването на Ларгото в центъра на София, чийто предишен замисъл беше оценен от най-великия жив архитект Жан Нувел буквално като „единственото място с дизайн в този град”.


И накрая, музей на Царете, какъвто си представя републиканския министър Вежди вече има. За негово сведение, Симеон Сакскобурготски излъска семейната си резиденция „Врана”, където е изложил някои  уникални експонати от своята родова памет.


Такива ми ти работи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред