Свързани новини

26.09.2012 16:38

Вежди мести НИМ в ЦУМ

Видян 2036 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният исторически музей (НИМ) ще се премести в сградата на ЦУМ, обяви министърът на културата Вежди Рашидов в сряда, след като взе участие в "първата копка" от изграждането на музея за изящно изкуство или така наречения Български Лувър, предаде Медияпул. Според министъра преговорите за преместване на музея напредвали, като щял да се намери вариант за защита както на интересите на държавата, така и на частния собственик на ЦУМ. Той не даде повече подробности по бъдещата сделка, като препрати журналистите към премиера и министрите на финансите и на икономиката. Така музеят ще се върне в центъра на столицата и ще влезе в карето от забележителности на столицата. Идеята за преместването на НИМ в сградата на ЦУМ не е нова. Тя странства в публичното пространство от миналата година, като бе усърдно опровергавана от собственика на ЦУМ - пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Тя обаче е била обсъждана от Министерския съвет в края на миналата година, но без да се вземе конкретно решение. Според една от идеите Гергов е склонен да се раздели с ЦУМ, който му носел сериозни загуби, срещу разрешението на държавата да придобие изцяло Пловдивския панаир, определян като стратегическо дружество за региона на Пловдив. Чрез поредица юридически процедури Гергов стана мажоритарен собственик чрез свои и контролирани дружества в "Международен панаир Пловдив" АД. Сделката за придобиване на мажоритарен дял в смесеното държавно-общинско-частно дружество с преобладаващ държавен дял стана пред широко затворените очи на икономическото министерство при предишното правителство, въпреки че панаирът беше и продължава да е в забранителния списък за приватизация. Гергов е известен с умението да създава тесни връзки с всяка власт. Той е лидер на областната организация на БСП, но тясно си сътрудничи с пловдивския кмет Иван Тотев от ГЕРБ, както си сътрудничеше и с по-предишния кмет от СДС Иван Чомаков.

 

В момента в сградата на ЦУМ има луксозни магазини и офиси. Там е разположена и редакцията на изданията на Тошово Тошев и Валери Запрянов вестник "Преса" и списание "Тема". Самият Гергов, който придоби сградата през 2004 г. от британски инвеститор заедно с паркинга пред нея, нееднократно е споделял, че би се разделил с ЦУМ, защото му носи загуби.

 

В сряда министър Вежди Рашидов припомни, че след като бил "изгонен" от Съдебната палата НИМ отишъл в резиденция Бояна, която била единственото възможно място за приютяването му.

 

Министърът не каза колко би струвало преустройството на ЦУМ за нуждите на музея и самото му местене.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.