Свързани новини

08.01.2013 15:08

България с най-висок риск от бедност в ЕС

Видян 1591 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е сред страните, в които рискът от бедност и социално изключване е най-висок. Това показва представен от Европейската комисия преглед на социалната ситуация в страните от ЕС. Той очертава и тревожни тенденции по отношение на дългосрочната безработица у нас.


Делът на дългосрочно безработните поставя България на 8-о място в ЕС. Преди нас по този отрицателен показател са Гърция, Испания, Ирландия, Словакия и трите прибалтийски страни. По отношение на рисковете от бедност Европейската комисия очертава три групи страни и поставя България в най-проблематичната от тях, в която опасността от бедност и социално изключване е най-голяма, а възможностите за излизане от тази ситуация - най-малки. В тази група България е заедно с Румъния, Малта, Гърция, Испания, Италия и Португалия.


Според Европейската комисия един от основните проблеми на подобни страни са неприспособените към реформите трудови пазари. Необходимо е да са намерят средства за инвестиции в заетост, особено в сфери с висок потенциал като зелената икономика, информационните и комуникационните технологии и здравеопазването, както и за подобряване на квалификацията и уменията на работниците, препоръчва Европейската комисия.


По същото време стана ясно, че равнището на безработицата в Еврозоната достигна нов исторически връх от 11,8% през ноември. Процентът на незаетите в 17-членния регион бе 11,7% през октомври. Нивото за Европейския съюз като цяло през ноември е без промяна и се запазва на ниво от 10,7%. Повече от 26 милиона души в момента са без работа в целия ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.