Свързани новини

11.10.2012 17:46

7 по Рихтер удря Вранча за Коледа

Видян 4026 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Румънски учени смятат, че до края на годината в Карпатите може да се случи силно опустошително земетресение. Това заяви научният директор на румънския Национален геофизичен институт Мирча Радулян. Ученият пояснява, че всекидневно в активната зона на Вранча се регистрират 2-3 леки първични трусове, така че е много вероятно преди края на 2012-а да удари 7,0 по Рихтер.

„Възможно е да има мощно земетресение тази година. Това може и да не се случи, но ние трябва да сме винаги готови за подобна възможност. Във всеки един момент е възможно земята да се разлюлее. Натрупаните сили стават много големи и когато последните съпротивителни бариери паднат, ще настъпи промяна, която ще доведе до земетресение. Сигурно е, че във времето такова явление може да се очаква“, заявява Радулян.

Директорът на Института по геология и сеизмология към Академията на науките на Молдова Василе Алказ посочва, че наистина е възможно във Вранча да има трус във всеки един момент. Алказ подчертава обаче, че е невъзможно да бъде предсказано и затова гражданите  не трябва да бъдат плашени.

Едно от най-мощните земетресения, случвали се в този регион, е на 4 март 1977-а с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. Епицентърът се намира на дълбочина 94 км. Жертвите са над 1600 души, повечето от тях в Букурещ. Земният трус е усетен в цяла България и нанася щети, най-вече в селищата край Дунав. Най-засегнат е Свищов, където два жилищни блока рухват и погребват обитателите си. Над 120 души загиват.












Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред