26.04.2009 12:56

Два труса с епицентър Вранча разтърсиха Северна България

Видян 2080 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Земни трусове в 20:19 минути и час по-късно са били усетени в Северна България в съботната вечер. За първия от двата труса, с магнитуд 5.3 по Рихтер съобщиха за БГНЕС от Гражданска защита. БНР, като се позовава на Сеизмологичния център на БАН предаде за втори трус, в 21:19, с магнитуд между 4-5 степен по Рихтер. Първият трус е бил с дълбочина 145 км и неговият епицентър се намира в планината Вранча в Румъния. Сеизмолозите го оценяват като среден по сила. Първият и вторият трус са били усетени силно в редица градове на Северна България. В област Видин земетресението е почувствано в жилищните сгради от 4-ия етаж нагоре, както и от живеещите по високите етажи на Разград. Както БГНЕС съобщи, в района на Русе силата на първия трус, с продължителност няколко секунди, който очевидци описват, като "кратък, но силен", е била от 2-3 степен по Рихтер и е усетена основно на по-високите етажи. Сигнали за земетресение са постъпили от жителите на Две могили и Бяла. "Гражданска защита" потвърди, че няма съобщения за разрушения и жертви.
Земетресение с магнитуд 5.3 по Рихтер е било регистрирано и в Румъния, няма данни за разрушения и жертви, според Сеизмологичния институт на северната ни съседка. Епицентърът, според Франс прес, е бил на 120 км дълбочина. Трусът е бил усетен силно в столицата Букурещ. Земетресението е регистрирано и на територията на Молдова, където силата на труса е била от 5-та степен по Рихтер. Няма данни за жертви и разрушения.
БГНЕС припомня, че на 4 март 1977 г. в 21.24 ч. Североизточна България е разтърсена от земен трус с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е отново в Източните Карпати, окръг Вранча, Румъния. Трусът тогава е на дълбочина 94 км. Жертвите са над 1 600, повечето от тях в Букурещ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни