Свързани новини

23.02.2012 11:54

Плащаме за лекарства най-много в ЕС

Видян 1714 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българинът плаща за лекарства повече от собствения си джоб в сравнение с гражданите на ЕС и това трябва да се промени, алармира зам.-председателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова. Пред Дарик тя посочи, че в останалите държави членки съотношението на публичните към частните разходи за лекарства е 80 към 20, а в България 44 на сто от цената на лекарствата се поема от държавата, но останалите 56 процента са за сметка на пациентите.


„Съотношението на публични разходи към лични разходи в европейските страни за лекарства е 80 към 20. За България това съотношение е 44 към 55. Българинът плаща повече от собствения си джоб за лекарствата, които получава. Това е глобалната статистика, към която ние ще се стремим да настъпи подобрение в посока на европейските принципи", отбеляза Дариткова.


По думите й едва след днешното изслушване в здравната комисия по въпроса за цените на лекарствата и следващ задълбочен анализ може да се коментира дали да се върви към намаляването на ДДС за лекарствата в България: „Факт е, че диференцирана ставка в нашето законодателство е допусната единствено по отношение на туризма в предишното управление. Съгласно европейските директиви ние имаме право само на две диференцирани ставки. В хода на този дебат трябва да изберем коя да е втората диференцирана ставка - дали да е за лекарствата или за учебниците. Трябва да се направи точна икономическа преценка дали сега, в тези условия, държавата може да си позволи още една диференцирана ставка. Дали в крайната цена на лекарствата ще се отрази свалянето на ДДС толкова, колкото се очаква в действителност".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Този ден предлага възможности за интензивни емоционални преживявания

Този ден предлага възможности за интензивни