Свързани новини

22.03.2011 17:37

Лекарствата стават златни

Видян 1500 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекарствата ще продължат да поскъпват и през 2011 г., заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

„Вероятно ще има и фалити на аптеки“, каза той, като не даде прогноза за оскъпяването, тъй като медикаментите са изключително разнообразни. „Вероятно обаче то ще бъде по-голямо при лекарствата, които са с лекарско предписание. Те формират около 80% от пазара“, добави Костов. 

Според него ръстът в цените на лекарствата ще продължи и заради преориентирането на компаниите все повече към чужди пазари. 

С около 1% е намалял броят на продадените опаковки лекарства през 2010 г. спрямо година по-рано. В стойностно отражение обаче има ръст от 12,5 на сто.

„Ако средната цена на лекарствата по лекарско предписание е 10,29 лв., то средната цена на лекарства без такова е 4 лв.“, обясни той. По думите му тези без рецепта обаче формират малко над 19 на сто от пазара.

Шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки прогнозира и масови фалити на аптеки. Миналия август стана ясно, че 1300 аптеки са прекратили дейност за година.

„Българският пазар разваля пазара, разваля големи пазари. Този реекспорт уврежда води до автоконкуренция, което за съжаление рефлектира върху цената в България. Тоест фирмата е склонна да вдигне цената на лекарството тук“, коментира той.




Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще сте чаровни и мили

Днес ще сте чаровни и мили, общуването ще ви се отдава с