Свързани новини

19.12.2010 16:00

СУПЕРинфлация 2010 или как обедняхме рекордно

Видян 1940 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички традиционни стоки, които влизат в скромната потребителска кошница на българските пенсионери и голямото мнозинство от домакинствата поскъпват с незапомнени за последните 12 години темпове.


Това е най-голямото обедняване на народа от времената на хиперинфлацията, затова нарекохме данните на Националния статистически институт СУПЕРинфлация. Числата сравняват ноември 2009 г., когато правителството навърши 100 дни, с ноември 2010 г.


При средна инфлация 4,6% в страната за годината, ръстът при някои стоки е зашеметяващ: 80% чесън, 58% олио (по данни на Метро в Труд и 37,1 на сто по НСИ), 46% телешко месо, 45% домати, 35% грозде, 19% парно, 17,5% сирене, 15% кашкавал, по 11% хляб и ориз.


Средното покачване за тази потребителска кошница от първа необходимост е 45,5% или 10 пъти над нормата. С толкова са обеднели хората всъщност. Особено тези със замразени от идването на това правителство пенсии.


Онези, които на всичкото отгоре са с орязани заплати, губят още повече от липсата на антикризисна програма и каквито и да било видими реформи.


Не е чудно, че дори в София се регистрира сериозно недоволство. Според последното проучване на НЦИОМ 72,5% от хората са на мнение, че положението им и способността да потребяват се влошават.


Столицата е градът с доходи доста по-високи от средните за страната, където безработицата е около 3 пъти по-ниска по процент от тази, която се измерва в останалата част от държавата.


Фактът, че три-четвърти от софийските граждани са недеволни от социалното си положение показва, че суперинфлацията е ударила на практика цялата средна класа.


Неофициална информация от шефовете на търговските банки показва, че хората започват да изтеглят своите депозити, въпреки високите лихви, за да използват “белите пари за черни дни” за ежедневно потребление.


Добрата новина е, че според финансистите всичко това е белег, че сме достигнали дъното на кризата и след като премине зимата посоката на развитие ще бъде положителна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които