Свързани новини

15.03.2010 18:41

Бензинът скача, иде инфлация

Видян 2386 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цената на бензина скочи значително през последния месец и вече горивото се продава за 2,08 лв. Само преди 30 дни стойността за литър бе 1,95 лв. В същото време инфлацията през първите два месеца на годината достигна 1,2% - колкото през цялата минала година. По предварителни данни обезценяването на парите за 2010 г. трябваше да бъде в рамките на 2,2%. При положение, че само за два месеца инфлацията достигна 1,2% няма как да се сбъдне първоначалната прогноза, коментираха експерти пред 19`. Положението е най-драстично при бензина, където инфлацията за 60 дни е 6-7 процента. Една от основните причини за това е тежката икономическа ситуация в Гърция, която вдигна курса на долара и в същото време обезцени еврото. Друг не по-маловажен факт е и традицията родните цени да се увеличават бързо, когато има поскъпване на валутата, а при спад стойностите да се променят надолу няколко месеца по-късно.
Обезценяването на парите е един от начините да се преодолее бюджетния дефицит, защото приходите се смятат в левове, посочиха икономически експерти.
Портокалите са най-поскъпналата стока през миналата седмица, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Те са скочили с 4,1% и вече се продават на едро по над 1 лев за кило. Нагоре вървят цените и на останалите цитрусови плодове – мандарини, грейпфрути и лимони. При тях повишението е между 1,9 и 2,7 на сто.
Зеленчуците са най-поскъпналата стока от началото на годината, показват данните на Националния статистически институт. От декември на насам цените им са скочили с 22,4%. Освен сезонността влияние оказва и слабото производство от оранжериите у нас.
Поскъпване на хляб, зеленчуци и млечни продукти се задава през следващите месеци. Цените им е възможно да се вдигнат заради по-високите разходи след поскъпването на ток, горива и вода, твърдят производители.



Инфлация от началото на годината (в%):



Хранителни продукти и безалкохолни напитки  2,3
Алкохолни напитки и тютюневи изделия 2,2
Жилища (наеми, текущи ремонти и поддържане) 3,4
Хляб и зърнени храни -0,4
Месо и месни продукти -1,4
Риба и рибни продукти -1,8
Мляко, млечни продукти и яйца 0,5
Плодове -3
Зеленчуци 22,4
Вино 0,5
Цигари 3



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей