Свързани новини

28.01.2010 12:33

СОС увеличи таксите за детски градини на 60 лева

Видян 1744 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С 42 гласа „за” и десет „против” Столичният общински съвет прие целодневните такси за ползване на детски ясли и градини да станат 60 лева месечно, предаде БГНЕС.


Родителите, чиито деца са в полудневни групи с осигурено хранене, ще плащат 23 лева на месец, а ако децата не се хранят и са на половин ден в детските заведения, по 15. Таксата за ползване на седмични детски ясли и градини става 72 лева. С направените днес промени в детските ясли и градини посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано с писмено уведомление от родителите в рамките на общо 30 работни дни от 15 септември на текущата година до 31 май следващата година. За времето, за което дете не е посещавало детското заведение, няма да се заплаща такса. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е вносител на одобрените днес промени, обясни, че предложеното решение е политическо. То няма нищо общо с финансовата криза и е част от дългосрочната политика на Столична община в тази сфера. Фандъкова подчерта, че в софийските детски градини няма лоши условия и лоша храна, и че условията в около 80% от тях са едни от най-добрите възможни. Разпределените средства за храна на децата – 2 лева на ден на дете, осигуряват нормалното изпълнение на рецептурника и изпълнението на изискванията за здравословно хранене. Предложението идва в този момент, тъй като през последните години Столична община отделяше средства за повишаване качеството на услугите в детските градини и сега трябва да поддържаме това качество, обясни Фандъкова. 355 лева общо е изразходвала Столична община за издръжка на едно дете месечно в детските заведения като в тази сума се включват и направените инвестиционни разходи за подобряване на сградния фонд и увеличаване броя на местата.
Темата предизвика бурни дискусии сред общинските съветници. Социалистът Калоян Паргов изтъкна, че увеличението на таксите се прави в най-тежката за семействата година и предложи да се плаща за пазене на място в градините. Вили Лилков предложи да се работи за алтернатива на отглеждането на децата не само в детските градини, а в отговор на тази идея столичният кмет обясни, че се подготвят законодателни промени, които ще позволят на общините и на живеещите в тях да се възползват от т.нар. „частно гледане”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Този ден предлага възможности за интензивни емоционални преживявания

Този ден предлага възможности за интензивни