Свързани новини

08.01.2010 12:33

М. Коджабашиева: Около 14 хил. деца у нас не ходят на детска градина

Видян 1779 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 13-14 хил. деца у нас не ходят на детска градина, макар за 6-годишните това да е задължително, съобщи заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева, цитирана от БГНЕС.


Тя допълни, че вече има данни от анализа за предучилищната подготовка на 5-годишните. Има възможност в системата да бъдат обхванати и 5-годишните деца в детските градини, където има свободни 11 хил. места в страната. От друга страна това би могло да създаден затруднения, защото в отделни населени места може да има излишък, а в други – недостиг. Въпреки това програмата вероятно ще стартира дори и в София и Варна, където местата не стигат, от следващата учебна година.
Модулът „Чаша топло мляко и закуска” ще бъде насочен предимно към тези ученици, които ходят на училище заради него. Това са около 6-7 %. Училищата вече ще трябва да правят предварителни заявки да ползват модула. През тази година средствата по националните програми са по-малко, защото са извадени редица дейности като кариерното развитие и диференцираното заплащане. Безплатните учебници на учениците от 1 до 4 клас също са изключени, както и средствата за подобряване на учебно-техническата база, програмата за съфинансиране на общински инвестиционни проекти. Националните програми за развитие на средното образование за 2010-а година са на стойност 105 млн. и 200 хил. лв. По програмата „Оптимизация на училищната мрежа” са предвидени 26 млн. лв, а за обхвата на учениците в задължителна училищна възраст 30 млн. лв. За квалификация на учители и директори МОМН отделя 1, 7 млн. лв, а по програмата „Училището – територия на ученика” 5,5 млн. лв. По въвеждането на системата за външно оценяване ще се дадат 13 млн. лв, а за модернизация на материалната база – 5 млн. лв. По националните програми за въвеждане на информационни технологии, саниране на училища, модернизиране на професионалното образование ще се отделят съответно по 2 млн. лв, 10 млн. лв и 4 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак