Свързани новини

16.01.2010 09:41

Преподаватели от свищовската академия прали пари за Маргените

Видян 8310 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преподаватели от Стопанската академия “Д. А. Ценов” в Свищов прали пари на Красимир и Николай Маринови-Маргените. Престъпната схема се разследва в момента от прокурори и експерти от НАП, пише в днешното си издание в. "Труд", цитира БГНЕС.


Данъчните и обвинителите разполагат със сведения за участие на ръководители от вуза в офшорни фирми с неизяснен произход на капиталите. Доценти и асистенти били в съдружие в офшорното дружество “Куик Летс” със съпругата на Големия Марген - Мария Маринова, и с Ирена Атанасова, която пък е жена на Димата Руснака. Сведенията на прокурорите и данъчните били предоставени от група преподаватели от академията, които преди два месеца скочиха срещу ръководството й. Именно те се добрали до информация за офшорни фирми на техни колеги.
“Има много съвпадения, които са показателни. Прокурорите работят по случая, след като ги сезирахме”, каза асистент Калин Костов. “Комисията “Кушлев” е запорирала дяловете на съпругата на Красимир Маринов в скандалното дружество, за да блокира дейността му. Но въпреки това - след налагането на запора има прехвърляне на дружествени дялове към офшорната зона. Точно тогава за съдружник е прието дружеството “Куик Летс”, а капиталът е увеличен от 5000 на 1 млн. лв.”, разказват опонентите на ректора. Те са засекли множество съвпадения в регистрациите на фирмите на преподавателите и на “Куик Летс”. Съвпадат адресите им в София, както и в американския щат Делауеър. Представляват ги едни и същи адвокати - както в САЩ, така и в България.
“Дружествата се обслужват от един счетоводител у нас, който е възпитаник на Стопанската академия. Завършил е “Финансов мениджмънт” през 2007 година заедно със скандалния бизнесмен и докторант на академията Красимир Георгиев-Красьо, който се прочу като “кадровик” на Темида. Негов научен ръководител пък е ректорът на академията доцент Величко Адамов”, обясняват авторите на сигналите до прокуратурата. Те разкрили, че адвокатите, които защитават Маргените, са и адвокати на офшорките. Предоставили са и справки за нотариусите, с които работят дружествата.
Обект на разследване била и застрахователна компания, в която една от офшорките има акционерно участие. На проверяващите са предоставени и данни за регистрирани 4 фирми на името на докторанти и асистенти. Имало съмнения, че са “кухи” структури, които не извършват търговска дейност, а са опит да се раздели огромният оборот от недекларирани печатани и разпространявани учебници, които студентите са задължавани да купуват. В края на м. г. срещу ректорското ръководство на свищовския ВУЗ заваляха жалби и сигнали до премиера и други висшестоящи инстанции. Те бяха обединени и бе образувано досъдебно производство в Окръжната прокуратура във Велико Търново. По инициатива на обвинителите от старата столица материалите бяха изпратени във Върховна касационна прокуратура. Оттам пък ги прехвърлиха в Софийска градска прокуратура. Разследването е възложено на специализирани групи.“Не мога да коментирам нищо. От прокуратурата забраниха изявления, докато се води разследването. Разпоредиха да предоставяме на проверяващите исканите от тях документи и нищо повече”, заяви заместник-ректорът на академията доцент Андрей Захариев, информира БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете