Щабът на Ваня Григорова обжалва изборите за кмет на столицата пред Административен съд – София. В жалбата е направено искане за спиране на предварителното изпълнение на решението за избор на градоначалник. Реално се настоява канидатът на ППДБСС Васил Терзиев да не встъпва в длъжност, докато не мине делото по случая. Клетвата му и на новия общински съвет е насрочена за понеделник, 13 ноември.

Свързани новини

09.11.2023 17:07

Григорова с шанс да обърне резултата след обжалване

Видян 3001 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Щабът на Ваня Григорова обжалва изборите за кмет на столицата пред Административен съд – София.


В жалбата е направено искане за спиране на предварителното изпълнение на решението за избор. Реално се настоява кандидатът на ППДБСС Васил Терзиев да не встъпва в длъжност, което пръв и единствен 19' съобщи, че е насрочено за фаталния 13-и, понеделник, докато не мине делото по случая. От съда зависи ще стопира ли овластяването.


Още във вторник от екипа на Григорова обявиха, че са открили поредица от нарушения. Битката в съда поема топюристът и бивш зам.-шеф на СОС Милка Христова от БСП, която е известна с това, че е спечелила всичките си дела във ВАС.


Напомняме, че навръх вота, чрез нелеп и фалшив компромат, който няма нищо общо с истината соцлидерът Корнелия Нинова я отстрани от трето място, на което беше поставена в листата. Това стана само минути преди самото регистриране в ЦИК. Христова беше дългогодишен общински съветник в столицата, като 2 мандата заема поста зам.-шеф на СОС.


Тя сочена за изключително ерудиран уважаван юрист. Освен това Христова има огромни заслуги към гражданите на София. Именно тя спечели делата по най-болезнените теми, сред които срещу цената на билета в градския транспорт, срещу завишените сметки на Топлофикация и т.н.


Сега борбата на екипа на Григорова е съдът да разреши преброяване на самите бюлетини. Причината е, че настоящите резултати са само от протоколи, а те са многократно преправяни и недоправяни.


Неслучайно беше показана секция, в чийто протокол има 0 гласа, при подадение стотици. Реалното преброяване по бюлетини, а не по протоколи, както прави ОИК, може да доведе до изненадващи промени в резултата при 1,3% разлика. Разривът между кандидатите на балотажа е 2,5 бюлетини на секция.


Същевременно Григорова печели във всички най-населени райони, като Люлин, Ндадежда и др., където и активността е и по-висока.  


На свой ред Терзиев заяви, че не се чувства притеснен от оспорването на вота в съда. Както е известно, той  и Григорова отидоха на балотаж за кметския вот в София, като кандидатът на ППДБСС спечели с едва 4786 гласа. След това от щаба на синдикалистката алармираха за поправени протоколи извън секциите и нелегитимен хешкод на машините.


"Правейки проверка на протоколите установяваме, че имаме множество - наистина - стотици протоколи на СИК-ове, свързани с нередовности по време на изборния ден, именно с гласуването с машина. На множество разписки не са слагани печати. Значи, по закон върху разписката от машината трябва да се сложи един печат. Това също ще поискаме от съда да допусне като доказателствено искане, да отворим най-малкото кутиите, чувалите с разписки. Защото, априори, такава разписка е недействителна", каза преди дни Диана Тонова - юрист, избрана за общински съветник.


Експертът по конституционно право Наталия Киселова описа възможните сценарии при нарушения на ИК. 


“Единият е да има изключване на тези гласове от общия брой гласове за кандидатите. Ако има вече толкова съществени различия между двамата кандидати и те ги приближат, или има разместване - тогава вече можем да говорим и за промяна в решението на ОИК (б.р. за избор на кмет на София).


Според мен това е много смело да се каже, но е възможно. С колеги изчислявахме, че ако има оспорване пред Административен съд и след това пред ВАС, защото обичайно не са доволни от решението на първата инстанция, до Нова година, можем да кажем, че тази съдебна сага може да приключи", прогнозира тя.


Егор Глазунов



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.11.2023 20:11

    Граждани, които са претърпели тежки странични ефекти от ваксините срещу Covid-19 в Австралия, са завели колективен иск срещу своето правителство, твърдейки, че здравните служители не са успели да гарантират безопасността на ваксините преди да задължат гражданите да се ваксинират. Д-р Мелиса Маккан, личен лекар от Куинсланд, Австралия, е завела колективния иск срещу правителството на Британската общност и Администрацията за терапевтични стоки (TGA) като ги обвинява в небрежност, нарушение на законовите им задължения и злоупотреби с пациенти. В иска се твърди, че респондентите са одобрили ваксините „без подходящи или разумни доказателства или логическа основа, която да обоснове разумно, че те са безопасни, ефективни и притежаващи положителен профил риск-полза“. „Фактите по иска ще докажат, че Администрацията за терапевтични стоки не е изпълнила задължението си да регулира правилно ваксините срещу Covid-19, което е довело до значителни вреди и щети на австралийците“, каза в изявление Натали Стрийланд от NR Barbi Solicitor. Според д-р Маккан близо 500 души вече са съобщили подробности за здравните си проблеми, свързани с ваксинирането и са изразили желание да се присъединят към колективния иск. Тя смята, че това е важно за всички пострадали, защото съществуващата схема за обезщетение се е провалила, а възмездие трябва да има. Схемата за обезщетение остави хиляди хора, страдащи от сериозни последствия от ваксината, все още да чакат решение. Тя е твърде сложна, тромава, достъпът до нея е почти невъзможен, освен това е тясно фокусирана само върху малък брой официално признати странични ефекти. Към 12 април 2023 Службите на Австралия са получили 3501 заявления и са изплатили 137 иска на обща стойност над 7,3 милиона долара. Други 2263 искове все още се разглеждат, 405 са оттеглени и 696 се считат за неплатими. Към 16 април TGA е получил общо 138 307 сигнала за нежелани събития, настъпили след ваксиниране. Общо в Австралия са сложени около 66 милиона дози. Лекарственият регулатор е идентифицирал 14 случая, при които причината за смъртта е свързана с ваксинация, от 985 получени и прегледани доклада.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес можете да продадете дори хладилник на ескимос

Днес можете да продадете дори хладилник на ескимос,