На туроператори, които оперират на германския пазар, ще бъдат дадени средства, с които да рекламират България като туристическа дестинация. Това съобщи служебният министър на туризма Илин Димитров”.

Свързани новини

13.03.2023 14:02

Наполовина по-малко немски туристи спрямо 2019 г, не щат извън юли-август, бият ни РСМ и Албания

Видян 1241 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като миналата година правителството Петков – Нинова и първото служебно правителство, където министър на туризма е сегашният Илин Димитров (ПП), не платиха обещаните на немските туропетатори по 35 евро на седалка за чартърните полети до България, т.г. ще имаме в най-добрия случай около половината гости от най-големия пазар на пътуващи в Европа спрямо 2019 г. Както многократно обясняваме, очевидно без нов продукт бг туризмът е обречен.


 Ето какво пише от мястото на събитието един от тримата професионални журналисти в бранша Наталия Малчева:

„Интересът към България на изложението в Берлин е умерен (б.р. на снимката личи), като повечето от срещите на родните компании бяха със стари партньори, а интерес от нови компании към дестинацията почти нямаше.


За съжаление Албания и Северна Македония в момента се продават по-добре от страната ни в Германия, тъй като са „близка екзотика“ на достъпни цени, обясниха пред travelbulgarianews.bg представителите на сектора.

Още в края на миналата година туроператорите, които водят туристи у нас от Германия, заявиха, че ще орежат чартърните си програми за това лято, заради обещаните им, но неизплатени по 35 евро на седалка за пристигнал у нас туристи със самолет за лято 2022 г.
След поредица от срещи от страна на Министерство на туризма и български партньори на компаниите на пазар Германия стана ясно, че ръст на записванията от страна на немски туристи за родното море през това лято ще има. Той обаче ще е от порядъка на 20-25 на сто спрямо 2022 г., но туристите ще са с 40-45 на сто по-малко в сравнение с предпандемичната 2019 г. Записванията обаче са само за активния сезон, но не и за крилата”.


Само напомняме, че подобни обещания за ръст спрямо мъртвите К19 времена през 2020-2021 г. имаше и за миналата година, но не ни се получи. За това лято също си оставаме само с надежди засега, като реалистичните очаквания са туристите от Германия да бъдат наполовина спрямо 2019 г.


А това е основният ни пазар от соца и до днес, особено пък след отпадането на републиките от бившия СССР като генетична зона и при срината за бг туризма Великобритания, където продаваме седмица олинклузив на 230 – 270 паунда.
„Според Димитров е задължително рекламният бюджет на страната ни да бъде увеличен, така е България да може да си позволи да е страна-партньор на ITB Берлин или на WTM в Лондон.

На туроператори, които оперират на германския пазар, ще бъдат дадени средства, с които да рекламират България като туристическа дестинация. Това съобщи служебният министър на туризма Илин Димитров”.


Както многократно сме обяснявали, наливане на колкото и да било пари в реклама, без да имаме нов продукт и продължавайки да експлоатираме наличния, който продаваме от 1970 г. до днес, няма да доведе до различен резултат.


В същото време материалната база на бг туризма в основната си част вече не е в добро състояние, тъй като е строена набързо и главно преди 15-20 г., така че ценово сме обречени да стои на дъното с все по-лоши хотели. Последните данни на НСИ са за приход средно 10 евро на легло на нощ, което е пъти под себестойността на отдаването му.


Мария Пенчева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое