Още през 1999 г. себестойността на поддръжката на легло в скромен бг хотел беше нещо като 20 лева.      При всички поскъпвания оттогава, сумата е нараснала в пъти. Означава, че бг туризмът е в кома.

Свързани новини

13.03.2023 09:24

Министър обижда 19’, после трие и блокира, хвали се с €10 приход от легло на нощ, колкото НСИ пресметна за България

Видян 2483 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на туризма Илин Димитров си позволи поредица от нападки по адрес на основателя на 19 минути заради коментар на бравурен, впоследствие редактиран пост. В него министърът се хвалеше с 60,1% ръст на приходите от нощувки, което звучи добре, но въпросът е за какви пари всъщност става въпрос. А става въпрос за нищожните 77, 6 млн. лв. за януари – започващ с Нова година, продължаващ с поредицата имени дни и предполагащ ученически ваканции, ски-туризъм и още бонуси. Които са от 121 700 легла.


Коментарът на основателя на 19 минути, дипломиран в специалността Туризъм възпитаник на СУ, за разлика от министъра, който отприщи словесната агресия беше прост и очевиден: „77 млн.лв. от 127 000 легла никак не е за хвалба”.


Втори от общо тримата професионално пишещи за туризма журналисти – Наталия Малчева от Труд, допълва в реплика простата сметка, като разделя прихода на леглата на 31 – за министъра, който продължава да се прави на неразбрал и за всички, които нямат понятие от това обясняваме, че приход от легло на нощ е водещ показател за ефективност и рентабилност в хотелиерството:  19,50 лв.


Още през 1999 г. себестойността на поддръжката на легло в скромен бг хотел беше нещо като 20 лева.      При всички поскъпвания оттогава, сумата е нараснала в пъти. Означава, че бг туризмът е в кома.


Следващите коментари, които обясняват на Димитров за какво иде реч, тъй като той задава въпроси, вместо да дава отговори, както и неговите нападки от типа „нищо не разбираш от статистика” и „явно не си слушал внимателно лекцията” впоследствие са изтрити. Блокирана беше и възможността за отговор. Вместо това се посипаха 12 на брой лични съобщения.


Пишем защо това е важно: тъй като пост на министър значи официална позиция на държавата, тези писания се четат от всички заинтересовани. И се губят огромни пари – за хазната, за бранша, за работещите в него официално над 100 000 българи и техните семейства. Как?


Немските и британските туроператори, на които Гугъл го превежда,  разбират, че няма смисъл да предлагат повече на родните хотелиери от 10 евро за легло, на каквито цени те и в момента продават, че даже не само нощувката, а пълен пансион или ол-инклузив не само в зимните, но и в летните ни курорти.


За британците например ски-ваканцията в България през януари беше с равностойността на под 300 евро за седмица ол-инклузив, в която са включени самолетните билети, пасовете за пистите, както и печалбата на оператора и агенцията.


Българските хотелиери, които четат, могат да укриват приходи от нощувки и после пред НАП да цитират гордостта на министъра, че 10 евро е страхотна сума – това е средната за страната по офицалната статистика на НАП.


Българските клиенти, които четат, се чувстват измамени, защото те определено не плащат 10 евро на легло на нощ, а пъти повече.

  МинТур се похвали с намаляване на удавниците след „действия на министерството”


  В удивителен пресрилийз Министерството на туризма направи нещо уникално – приписа си заслугата за по-малкия брой удавени 26 според заглавието и 27 според събирането на изнесените в текста казуси, но странно защо не се цитира число за сравнение с миналата година. Важното е, че прекрасната новина  се обяснява с „действия на министерството”. Забавното е, че едното е намаляване на броя на неохраняемите плажове, при положение, че статистика за неохраняемите плажове естествено няма, а самото охраняване всъщност не се извършва от това министерство, т.е. то няма никакъв принос и не регламентира работата на спасителите, защото това е работа на здравното ведомство, което обаче не се е сетило да се похвали.


А другото „действие” даже още не е извършено, въпреки че са му приписани заслуги: „Подготвя се и изцяло нова и осъвременена Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяване на водните площи, съвместно с Министерството на здравеопазването”.


Съобщението е забележително и с това, че за едни лица посочва пола им, а за други го пропуска, като обаче надлежно цитира възрастовата група,като сме запазили и правописа: „В района на област Варна са регистрирани 5 случая на удавяне, от които 3 са на лица от мъжки пол и 2 – нанепълнолетни лица под 18 годишна възраст”.


Комуникацията е твърде важна за туризъм в криза като българския, но явно който трябва, не го разбира.


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв