От ДПС и ГЕРБ застанаха зад двете отделни предложения, но Йордан Цонев предупреди, че реформите и най-вече създаването на нов орган не е никаква гаранция, че корупцията ще бъде преборена:

Свързани новини

07.12.2022 15:13

Разделят КПКОНПИ на 2 и вкарват разследващ инспектор

Видян 1973 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Депутатите приеха на първо четене 2 Закона за противодействие на корупцията, внесени едновременно от МС и ПГ на Продължаваме промяната (ПП). Дебатите отнеха 4 ч. и целия пленарен ден.


Промените на ПП, които разделят КПКОНПИ на 2 отделни комисии - за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, бяха приети със 138 гласа "за", 31 "против" и 14 "въздържал се".
Поправките на МС, които създават 5-членна Комисия за противодействие на корупцията и длъжност "разследващ инспектор" бяха приети със 113 гласа "за", 3 "против" и 95 "въздържал се".


Предлага се новият орган да има разследващи функции и да може да обжалва пред съд отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство по изпратени от нея преписки. Предвидено е съставът му да се състои от: 2 членове, избирани от НС; 1 назначаван от президента и по 1, избиран от общите събрания на ВКС и ВАС. Шефът ще се сменя на ротационен принцип с мандат от по 1 г., всеки член ще е председател.


Общият мандат на Комисията е 5 г., без право на повторен.
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков настоя за изготвяне на списък с кандидатите за органа, който трябва да бъде разгледан преди второто четене.



 Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков обяви, че това е един от най-важните законопроекти:

"Той не е само условие за получаване на второто плащане за Плана за възстановяване. Не трябва да се подкрепя само, защото е нужно за влизането ни в Шенген, а реално адресира най-големия проблем в България с корупцията".

От ДПС и ГЕРБ застанаха зад двете отделни



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 долни ментета 07.12.2022 22:21

    Колко пъти реорганизират и създават нови органи за корупция по върховете и не само, че нищо положително не се случва, а напротив корупцията по върховете расте главоломно и даже е наложителна за да заемеш отговорен държавен пост. Колко стотици милиони глътна раздутия шуробаджанашки състав на КПКОНПИ, а работа за пет пари не са свършили. Пълна трагедия, пълна шашма и източване на средства

  • 001 Anonimen 07.12.2022 15:26

    И на 20 да я разделят, оня комунистически чугун Б. Рашкof нямя да я оглави. По вероятно е да оглави списъка с проверяваните от КПКОНПИ лица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.