В момента средно в ЕС са запълнени около 60% от хранилищата на синьо гориво, в България - от една-трета до 40 на сто, но точната информация у нас е тайна, която правителството кой знае защо пази.

Свързани новини

21.07.2022 15:49

Цени в небето, ако има таван за руския нефт: Путин

Видян 2387 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Цените на петрола ще полетят в небето, ще се увеличат в пъти, ако се допусне налагането на таван за стойността на руския нефт, обяви лично президентът Владимир Путин на среща с бизнеса в Москва. Той напомни историята с газа, който от миналото лято до днес е поскъпнал 6 пъти заради политическите игри и забрани. Президентът на Русия съобщи още, че страната му ще изтегли половината количество газ, с което и в момента е зареден Северен поток 2, който беше замразен от Германия в напълно готов за пускане вид и напълно захранен.


Както Путин обясни, понеже сме във втората половина на годината, това означава, че реално в двете тръби ще остане само 1/4 от количеството, т.е. около 13 млрд. куб.м. Т.е. ЕС няма да може да използва много, ако реши да изтегли каквото има в газопровода. В същото време при пускането след 10-дневен ремонт на още действащия Северен поток 1 стана ясно, че тръбата ще работи с 40% от капацитета си. В момента средно в ЕС са запълнени около 60% от хранилищата на синьо гориво, в България - от една-трета до 40 на сто, но точната информация у нас е тайна, която правителството кой знае защо пази.

Вицепремиерът с ресор енергетика в руското правителство Александър Новак обясни и механизма на предизвикването на политането на цените на нефта, който е съгласуван и с ОПК: Русия просто ще спре експорта си на петрол, а няма кой да компенсира недостига на нейните 7 до 10 млн.барела на световния пазар. При това една подобна стъпка едва ли ще засегне нейните приятели и основни партньори Китай и Индия, през която от руското черно злато си купуват и САЩ, но задължително ще удари България, Германия и другите от ЕС.

Напомняме, че идеята за таван на цените на кремълския петрол беше дадена от американския финансов министър г-жа Джанет Йелън, която в момента е на световно турне, за да убеди другите държави да се присъединят към почина, който обаче не бе възприет дори от най-близките съюзници на САЩ в Г-7. Говорителят на Държавния департамент пък заплаши Китай, ако продължава да подпомага Кремъл като основен клиент на неговите суровини, стоки и услуги.


 Кирил Пламенов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 23.07.2022 15:01

    Много жалко че някой хора още задават такъв въпрос защото може би не си правят труда да запознаят с въпроса з биолабораториите в Украйна които вече са и при нас.

  • 001 Anonimen 22.07.2022 09:14

    "Другарю" Путин,а бе НЕ РАЗБРАХМЕ,какво ПРАВИТЕ в Украйна?????????????????????????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни