Според плана ще бъде разрешено да се застраховат и транспортират само онези суровини и петролни продукти, чиято стойност не надвишава горната граница на цените.

Свързани новини

21.07.2022 13:45

Русия предупреди, че може да спре износа на петрол

Видян 1178 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия ще прекрати износа на петрол в световен мащаб, ако западният ценови таван направи по-нататъшното производство нерентабилно, заяви в четвъртък вицепремиерът Александър Новак пред руския Първи канал.
"Ако тези цени, за които се говори, са по-ниски от разходите за добив на петрол. . . естествено, Русия няма да осигури доставките на този петрол на световните пазари, което означава, че ние просто няма да работим с отрицателна печалба", обясни той, цитиран от ТАСС.

Страните от Г-7 се споразумяха да определят таван на цената на руския петрол в края на юни - идея, която за първи път беше предложена от Вашингтон като средство за ограничаване на приходите на Русия от износ на енергия. Според Bloomberg поддръжниците на мярката обсъждат възможността за ограничаване на цената, плащана за руския износ, чрез намеса в застраховането и транспортирането на петрола на страната.


Според плана ще бъде разрешено да се застраховат и транспортират само онези суровини и петролни продукти, чиято стойност не надвишава горната граница на цените.


Японският министър-председател Фумио Кишида заяви неотдавна, че горният праг на ценовата граница ще бъде определен на около половината от текущата пазарна цена на руския петрол. През юни средната цена на барел Urals беше около 87,25 долара. Въпреки това обсъжданията по въпроса продължават и горната граница на цените все още не е окончателно определена.

Русия смята, че горната граница на цените ще доведе до допълнително повишаване на световните цени на петрола. Наскоро президентът Владимир Путин заяви, че западните страни "стъпват на една и съща грапа", както в случая с отказа от руския газ.

"Резултатът ще бъде същият - цените на петрола ще скочат", казва той.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев прогнозира, че цената на петрола може да надхвърли 300-400 долара за барел, ако Западът осъществи плана.

"На пазара ще има значително по-малко петрол, а цената му ще бъде много по-висока", предупреждава той.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец