Върховните съдии коментират и възраженията на главния прокурор за прехвърлянето на делата на спецсъда и прокуратурата на други съдебни органи. Тук ВКС не намира противоречие с Конституцията.

Свързани новини

21.06.2022 16:28

Закриването на спецсъдилищата не е неконституционно, но квотите за преназначаване са: ВКС

Видян 2012 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Закриването на специализираните съдилища и прокуратури и съответно прехвърлянето на делата им в други съдилища не противоречи на Конституцията, но квотното преназначаване на магистрати и преместването на служители е в противоречие с основния закон. Това заявява Върховният касационен съд (ВКС) в становището си до Конституционния съд (КС), съобщава Лекс.




В началото на май главният прокурор Иван Гешев оспори в КС всички промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закриват Специализираният наказателен съд (СНС) и Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) и съответните прокуратури, редът, по който делата се прехвърлят на други съдилища и прокуратури, преназначаването на магистратите, служителите и съдебните заседатели, както и премахването на т.нар. кариерни бонуси за административните ръководители.




В становището си ВКС най-напред се спира на аргументите на Гешев, че реформа на съдебната система чрез закриването на спецсъдилищата и прокуратурите ще премахне действащ механизъм, гарантиращ изпълнението на задълженията на България по редица международни договори, които насочват към създаването на спецоргани за борба с корупцията и организираната престъпност.



Тяхното закриване, въпреки че са се доказали като ефективни, ще парализира и затрудни наказателното правораздаване, изтъкна главният прокурор. От ВКС се въздържат от коментар на тези доводи с мотива, че като най-висша съдебна инстанция непрекъснато осъществява контрол върху актовете на спецсъда.


 


Те обаче напълно споделят доводите на главния прокурор, че разпоредбите, отнасящи се до квотното преназначаване на магистратите и текстовете за служителите са противоконституционни.


 


Върховните съдии коментират и възраженията на главния прокурор за прехвърлянето на делата на спецсъда и прокуратурата на други съдебни органи. Тук ВКС не намира противоречие с Конституцията.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително