Думите им са поредният знак, че Шолц е сменил предпазливия си подход към Русия и е готов да подкрепи санкции срещу Москва дори и те да имат икономическа цена във вътрешен план

Свързани новини

03.05.2022 09:39

Германия се отказва от съпротивата си срещу забраната на вноса на руски петрол

Видян 3936 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двама министри от правителството на канцлера Олаф Шолц казаха, че Германия е готова да подкрепи незабавна забрана за вноса на руски петрол, както и че най-голямата европейска икономика е в състояние да се справи, ако заради това се стигне до повишение на цените и недостиг на доставки, предаде Ройтерс.


 


Изказванията за това направиха финансовият министър Кристиан Линднер и икономическият Роберт Хабек.




Думите им са поредният знак, че Шолц е сменил предпазливия си подход към Русия и е готов да подкрепи санкции срещу Москва дори и те да имат икономическа цена във вътрешен план, отбелязва Ройтерс.



В Брюксел Хабек, който е представител на Зелените, заяви, че Германия ще подкрепи европейска забрана, независимо дали тя ще влезе в сила незабавно или до края на годината.


 


"Германия не е срещу забрана за руския петрол. Разбира се, това е тежко за понасяне, но ще бъдем готови за това", каза Хабек пред репортери преди разговори с европейските си колеги.


 


Преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари, Германия намали дела на руския петрол от 35 на 12 процента.

Берлин работи за намиране на алтернативно решение за доставките на горива. Най-неотложен е въпросът с руския петрол, който идва в рафинерия в град Швет по тръбопровод, експлоатиран от руската държавна газова компания "Роснефт".



Линднер, който е представител на либералната Свободна демократическа партия, каза пред германска телевизия, че дори и при въвеждане на незабавна забрана за вноса на руски петрол икономиката на страната му пак може да се справи.




"По отношение на въглищата и петрола е възможно да се откажем от руския внос още сега", каза Линднер пред канала "Вeлт". "Не е изключено цените на горивата да се повишат."


 


По-рано в Берлин Хабек каза, че основното предизвикателство е да бъде намерена алтернатива на петролните доставки в Швет, които захранват източните региони на Германия и района на Берлин.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,