Фактът, че Германия, която е икономическата сила на ЕС, се присъедини към инициативата, я прави значително по-вероятна

Свързани новини

30.04.2022 07:14

Германия е подкрепила исканията за налагане на санкции върху вноса на уран от Русия: POLITICO

Видян 2966 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия е подкрепила исканията за налагане на санкции върху вноса на уран от Русия и други части от гражданската ядрена индустрия на Владимир Путин като ответна мярка за нахлуването му в Украйна, съобщиха за POLITICO петима дипломати от ЕС.


Подобен ход може да засегне доставките на уран, който захранва построените в Русия енергийни реактори на блока, както и новите ядрени проекти, управлявани от руския филиал на "Росатом" за Западна Европа, базиран в Париж.


Четирима от дипломатите заявиха, че санкционирането на руската ядрена индустрия е било обсъдено на среща с посланиците на ЕС и Комисията по-рано тази седмица, като Полша и балтийските страни са били водещи в призивите за действие.

 
 
"Посланикът на Германия обяви в сряда новата позиция на Берлин, който не само не е против петролните санкции, но и активно подкрепя постепенното спиране на петрола, а не само ограничаване на цените, и забраната на руския уран", заяви един от дипломатите на ЕС.


Фактът, че Германия, която е икономическата сила на ЕС, се присъедини към инициативата, я прави значително по-вероятна. Широк кръг от членове на ЕП също поискаха ядрената енергетика да бъде включена в санкциите на ЕС.


"За германците, австрийците и други страни е важно ЕС да намали енергийната си зависимост от Русия. Това включва и забрана на вноса на руски ядрени горива. За тях това е почти безсмислено", казва дипломат от ЕС.

 
 
Европейската комисия работи по предложения за шести пакет от санкции срещу Русия, сред които потенциално има и мерки, насочени към петрола. Очаква се подробностите да бъдат обсъдени със страните от ЕС през следващите дни, тъй като европейските правителства се стремят да засилят натиска върху Путин, като прекъснат приходите от износа на енергия, с които се финансира инвазията му в Украйна.


Все още не е ясно в какъв срок ще бъдат наложени санкции върху вноса на ядрени продукти в ЕС.

 
 
Очаква се санкционирането на базираното в Париж дъщерно дружество на "Росатом" да бъде особено чувствителен въпрос за новоизбрания френски президент Еманюел Макрон. Франция има голям сектор на ядрената енергетика и си сътрудничи тясно с Росатом по няколко проекта чрез частично държавната компания EDF.
 


"Някои страни се притесняват за ядрената безопасност", каза един от високопоставените дипломати на ЕС. "Необходими са определени предпазни мерки. Но със сигурност има неща, които могат да бъдат санкционирани и които не са пряко свързани с ядреното сътрудничество. "

 


Но всяка стъпка срещу руската ядрена индустрия няма да бъде безболезнена за европейците. ЕС внася почти целия си уран от страни извън блока. Около 20 % от тях идват от Русия, което я прави вторият по големина доставчик за ЕС след Нигер.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева