Не беше определена дата за изслушванията в Международния съд. Решенията на съда на ООН, който обикновено разглежда делата в продължение на години, са окончателни и правно обвързващи

Свързани новини

01.05.2022 07:25

Германия изправя Италия пред най-висшия съд на ООН

Видян 3007 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия съди Италия в най-висшия съд на ООН в последния кръг от дългогодишния спор за нацистките обезщетения, стана ясно в петък от Международния съд (МС).




В молбата си Германия твърди, че Рим продължава да разрешава на жертвите на нацистките военни престъпления да подават искания за обезщетение от Берлин, въпреки че през 2012 г. Международният съд постанови, че това е незаконно. Според ищеца по този начин Италия "е нарушила и продължава да нарушава задължението си да зачита суверенния имунитет на Германия".



Поради това Германия твърди, че Рим трябва да "предприеме ефективни мерки", за да предотврати подобни "нарушения" в бъдеще, да предостави всички съответни гаранции, "да възстанови в пълен размер" всички причинени вреди и да покрие "всички подлежащи на финансова оценка вреди в резултат на проведените производства".


 


Берлин заявява, че знае за поне 25 дела, свързани с престъпленията на Третия райх, които са били заведени срещу Германия в италианските национални съдилища след решението на съда от 2012 г. В резултат на някои от производствата Германия е осъдена да плати обезщетение. За да изпълнят решенията, италианските власти се опитват да конфискуват четири германски държавни имота в Рим, включително сгради, в които се помещават Германският археологически институт и Гьоте институт.


 


 


Германия обясни, че въпреки потвърждението на италианското правителство за нетърговския статут на тези имоти, съдът в Рим е продължил процеса на принудително изпълнение и на 25 май 2022 г. ще обяви решението си дали да обяви сградите за продажба на публичен търг.




"При тези обстоятелства и както е описано подробно по-долу, Германия е принудена да поиска от Съда временни мерки, за да защити правата си от непоправими вреди", се казва в молбата на Германия.




Спорът между Германия и Италия относно исковете за обезщетение за нацистки престъпления започва през 2008 г. , когато най-висшият италиански съд осъжда Берлин да плати около 1 милион евро на семействата на девет жертви, убити от германците през 1944 г. в Тоскана. Германия твърди, че след края на Втората световна война и разгрома на нацисткия режим е изплатила милиарди евро на засегнатите страни в съответствие с мирните договори и договорите за обезщетение.


 


Не беше определена дата за изслушванията в Международния съд. Решенията на съда на ООН, който обикновено разглежда делата в продължение на години, са окончателни и правно обвързващи.


 


 


На снимката: Международен съд (МС), публични изслушвания, Украйна срещу Русия, март, 2022 г


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 02.05.2022 00:04

    Неставащите за нищо потомци на Римската империя са изключително нагли . Заради тях Хитлер не можа навреме да тръгне срещу болшевизма и впоследствие бе загубена и битката в Северна Африка. Италианската армия е помагала на американците да си разтоварват корабите в Сицилия вместо да защитава страната си .........!!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!